Hirdetés

Addig üti a kormány a SPAR-t, míg térdre nem esik?

Nap Híre portré Nap Híre

A kormány döntést hozott arról, hogy a Sparral szembeni eljárás meg fog indulni a bíróságon, méghozzá vélhetően a jó hírnév megsértése miatt.

Az Index kiemelte, hogy a társasjáték akkor kezdődött, amikor március elején kiderült, hogy a Spar anyacége az EU-hoz fordult a 2022-ben bevezetett hazai extraprofitadó miatt, felróva annak diszkriminatív jellegét, uniós jogszabályokba ütköző kiszabását. A teher 100 milliárd forint árbevétel felett ráadásul idén 4,1 százalékról 4,5 százalékra nőtt. Erről a 2023. május 31-i Magyar Közlönyből tájékozódhattak az érintett piaci szereplők, köztük a SPAR Magyarország is. 

A SPAR Magyarország esetében például első hallásra hiába hangzott jól, hogy az árbevétel 663,8 milliárdról 766,2-re ugrott, az adózott eredmény során hamar kiderült az igazság, ugyanis a 2021-es 5,3 milliárd forintos nyereség 13,1 milliárdos veszteségbe fordult 2022-re.

Az infláció miatt azonban a negyedével növekvő bevételek is pusztán stagnálást jelentettek.

A vita azután mérgesedett el a Spar és az Orbán-kormány között, hogy Hans Reisch a cég vezére azt állította, hogy a magyar kormány javaslata a különadó csökkentésének fejében az állami részesedés szerzése volt. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez alaptalan nyomásgyakorlás. 

A Spar Magyarország szerdai évértékelőjén kiderült, hogy a társaság  tavaly 1023,2 milliárd forint forgalmat ért el, ami 15,79 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A cég csaknem 10 milliárd forintból öt új üzletet nyitott, négyet pedig modernizált. Emellett folytatódott a perbáli húsüzem korszerűsítése, és fontos kezdeményezések indultak a fenntarthatóság érdekében.

Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató kiemelte, hogy tavaly csaknem 30 milliárd forint különadót fizetett be a SPAR, egy ilyen hatalmas összeg természetesen befolyásolja a működésünket. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés