Hirdetés

Soros György étlapjára felkerült az apokalipszis

 portré

Borongós a hangulat az idei davosi Világgazdasági Fórumon, nedves és hideg az idő, köd száll a kisváros utcáin, az ember azt hinné, ennél már nem is lehet sötétebb – egészen addig, amíg el nem jön a hagyományos vacsora Soros György megszólalásával. 

Nem kevesebb, mint a világvége szerepelt az étlapján. „Civilizációnkat az eltűnés veszélye fenyegeti” – figyelmeztetett. "Ukrajna orosz inváziója a harmadik világháború kezdete lehet." A támadás alapjaiban rengette meg Európát. Még ha a harc végül abbamarad is, a világ soha többé nem lesz a régi.

A nagy probléma szerinte: az ukrajnai háború és a nyitott és zárt, vagyis tekintélyelvű társadalmak harca kiszorítja az emberiség minden egyéb gondját és szükségletét. A világjárványok és az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az atomháború megelőzése vagy a működő nemzetközi intézmények fenntartása háttérbe szorul e két rendszer csatája miatt. Ezért lehetséges, hogy civilizációnk nem tud majd fennmaradni.

Soros következtetése ezen a borongós estén így hangzott: „Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a háború véget érjen. A civilizációnk megmentésének legjobb és talán egyetlen módja, ha Putyint mielőbb legyőzzük.” Mert csak így tudja a világ a figyelmét az összes többi sürgető problémára fordítani. / Nyitófotó: MTI/AP/Keystone/Laurent Gilliero

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés