Hirdetés

“Sok kudarcom van” - Álombulit szervezett szerelme az ATV műsorvezetőjének

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Több mint másfél évtizede volt utoljára meglepetés bulija, ugyanakkor a kor számára nem hivatkozási alap. Újpest-drukkerként Nyilasi Tiborral posztolt, és azt sem titkolja, az élete kudarcok tömkelegével tarkított. Somos Andrással naponta találkozhatnak az ATV nézői reggelente a Startban, később a Fórumban.  Ő az, akit Vujity Tvrtko is élő adásban hív, hogy énekeljen neki. A népszerű műsorvezető az 50-et töltötte, a szerelmének hála pedig feledhetetlen napokon van túl. Interjú.

Naphire.hu: Milyen érzéseket, gondolatokat csal elő önből az, hogy 50 éves lett?

Somos András: Sokan a korukra hivatkozási alapként tekintenek – hogy az tiszteletet ébresszen másokban. A kor szerintem nem érdem, hanem egy olyan állapot, amelyet a saját javunkra fordíthatunk: minél többet éltünk (ezt a tapasztalás-csomagot lehet kevés év alatt is begyűjteni), annál kevesebb az esélye, hogy nem várt, kellemetlen szituációban találjuk magunkat, és ez azzal járjon, hogy akár csak egy pillanatra is kontrollt vesszünk, kiforduljunk önmagunkból. Az idő múlása nálam foci-kérdés: az ellenfelek húsz, avagy harminc évvel fiatalabbak-e, aminek azért van bizonyos hatása a játékban. Most nyáron azon vagyok, hogy szembe rohanjak a fizikával, és elérjem Gajdos Tamás állóképességének a töredékét.

Naphire.hu: Számot vetett esetleg az életvel? Mit tart a legnagyobb sikerének és a legnagyobb kudarcának?

Somos András: A legnagyobb sikerem az, hogy elkerültek azok a helyzetek, ahol elvtelen kompromisszumokat kellene kötni a munkámban, és ezen pozícióból nem engedek. Kudarcom olyan sok van, hogy egy kiemelése méltánytalan lenne a többivel, másrészt ez a cikk is olvashatatlanul terjengős lenne.

Naphire.hu: Lehet tudni, hogy a párja, Gulyás Eszter, és a családja mivel lepte meg?

Somos András: Eszter álombulit szervezett nekem meglepetésből. Azt mondta aznap, amikor 50 lettem, majd bulizunk szombaton. Azt hittem, a családomat összeszervezte, hogy velem ünnepeljen, és ezt nevezi bulinak. (Eszter ugyanis nem nevezhető nagy bulisnak). Szombaton viszont azt mondta, mikor találgattam, mi a meglepetés, hogy lefoglalt egy jó étteremben egy asztalt. Aztán megszólalt az a dal, ami nekem sokat jelent, ha felcsendül – ez a lila hűség dala: “Lehet, hogy boldogan élhetnék bárhol a Földön. Találnék szerelmet, szerencsét, úgy, ahogy én szeretnék, de nem tudom, mit éreznék, ha egy pályára kimennék, azt hiszem, a szívemet kéne kicseréljék.” 

Közben ott volt az életem minden meghatározó korszakából sok-sok ember, akik csak azért jöttek, hogy együtt ünnepeljünk. Utoljára 33 évesen volt meglepetés-bulim, mert inkább én szeretek meglepetéseket szerezni, de ez a jelenet olyan, ami az utolsó pillanatokban biztos, hogy lepereg az életfilmben. Az ünneplésem azonban nem ért véget szombaton. Szerda reggel a Startban, a születésnapom alkalmából egy szurkoló barátom jóvoltából gyümölcskosárral tudtam megvendégelni a stábot. Eszébe jutott, felhívott, és közölte előző nap, hogy leteszi az ATV portáján a finomságokat. Nagyon meghatódtam.

Naphire.hu: Láttunk már képeket a közösségi oldalán, de egy kép megütötte a szememet. Posztolt a Fradi legendájával Nyilasi Tiborral. Hogy is van ez? Újpest-szurkolóként a Fradi legendájával fotózkodik?

Somos András: Június 20-án töltöttem az 50-et, kifejezetten kitüntetőnek tartottam, hogy az MLSZ meghívott egy olyan sajtóeseményre, ahol a “A világ labdarúgásának története” című 5 kötetes enciklopédiát mutatták be – és ezen a szerzők dedikált példányának „befogadása” mellett egy hosszabb  - a számomra legkedvesebb focistáról, Törőcsik Andrásról szóló - beszélgetést folytathattam Nyilasi Tiborral, a Zöldek legendájával. Ő tudta rólam, hogy rajongásig szerettem a világklasszis csatárt, elmesélt egy személyes történetet arról, hogy a nagybeteg Törő milyen kifinomult humorral fogadta az egykori cimborákat, akiket – szemben a kivülállókkal – megismert, és velük nemcsak egy-egy szóval, hanem kifejezett érzelmekkel beszélgetett (miközben betegsége miatt alig reagált a környezetére). Amúgy végtelenül nagyra tartom az FTC és a válogatott 8-asát, csodáltam a játék-intelligenciáját, persze ezt nem mondtam neki.

Naphire.hu: Van hiányérzete az életével kapcsolatban?

Somos András: “Sokan olvashatták, hogy szeretnék gyermeket. Szerencsére ez nem one man show – és ezen a téren sincs köztünk érdekellentét Eszterrel. Mondjuk egy egyszeres válogatottság sem lenne rossz – így utólag”.

Naphire.hu: A magyar sajtó is megírta: Vujity Tvrtko  élő adásban hívta fel. Azóta előkerült egy videó is, ahogy Tvrtko Önnek énekel - hogy tetszett?

Somos András: Tvrtko a szó legjobb értelmében egy életművész. Én azt nagyon nagyra értékelem, ha valaki ennyire ki tudja fejezni a barátságát – ez sokat jelent, és erre a dalra mindig emlékezni fogok, ahogy arra is, ahogy amikor a Tvrtkót megismertem 1993-ban, 30 évvel ezelőtt, mit kérdezett Csurka Istvántól egy nyilvános fórumon. Így hangzott: Nem gondolja-e, hogy a dolgozata teljesen vállalhatatlan, mert faji alapon nem lehet embereket kiszorítani a közéletből? Akkor csak azok ismerték őt, akik nézték az Egyenleget, de én újságíróként egy tömött teremben egy ilyen kérdést nagyon vagánynak tartottam. Büszke vagyok rá ma is, hogy kollégák vagyunk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés