Hirdetés

Szigorít a Shein, durván fellép a gyerekeket foglalkoztató beszállítókkal szemben

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A kínai divatipari óriásvállalat, a Shein azt állítja, hogy tavaly két esetben fedeztek fel gyermekmunkát a beszállítói láncában, mivel szigorítja az általa értékesített ruhákat gyártó vállalatok ellenőrzését.

A cég azt állítja, hogy ideiglenesen felfüggesztette az érintett beszállítóktól származó megrendeléseket, és addig nem folytatta velük az üzletet, amíg azok nem fokozták a probléma megoldására tett erőfeszítéseiket.

A Shein 2023-as fenntarthatósági jelentésében tett leleplezésre akkor került sor, amikor a cég a hírek szerint részvények tőzsdei értékesítését tervezi - írja a BBC.

A vállalatot bírálták a beszállítói láncában lévő gyárakban dolgozó munkások körülményei miatt.

"Mindkét esetet gyorsan megoldottuk, a korrekciós lépések közé tartozott a kiskorú munkavállalókkal kötött szerződések megszüntetése, az elmaradt bérek kifizetésének biztosítása, orvosi vizsgálatok megszervezése és szükség esetén a szülőkhöz/törvényes gyámokhoz való hazaszállítás megkönnyítése" - közölte a Shein.

"A megfelelő helyreigazítást követően a szerződéses gyártóknak engedélyezték a tevékenység folytatását".

A vállalat hozzátette, hogy mostanra megszigorította beszállítói politikáját. Az új szabályok értelmében a gyermekmunka vagy kényszermunka megsértése a szerződések azonnali felmondásának alapjává vált.

A cég szerint a két esetet 2023 első kilenc hónapjában fedezték fel, az év utolsó negyedévében pedig egyet sem találtak.

Az esetre akkor derült fény, amikor a vállalat megalapozza a részvények tőzsdei értékesítésének lehetőségét.

A BBC úgy tudja, hogy a Shein az év elején benyújtotta a londoni tőzsdei bevezetéshez szükséges kezdeti dokumentumokat.

Júniusban Marco Rubio, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának egyik vezető republikánusa és Donald Trump szövetségese levélben figyelmeztette Jeremy Hunt akkori brit kancellárt a "súlyos etikai aggályokra" és a Shein "mély kapcsolataira a Kínai Népköztársasággal".

"A rabszolgamunka és a kereskedelmi trükkök a Shein sikere mögött álló piszkos titkok" - írta Rubio a Huntnak írt levelében.

Akkoriban a vállalat szóvivője azt mondta: "A Shein zéró tolerancia politikát folytat a kényszermunkával szemben, és elkötelezettek vagyunk az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Komolyan vesszük a teljes ellátási láncunk átláthatóságát, és megköveteljük a szerződéses gyártóinktól, hogy csak jóváhagyott régiókból szerezzenek be gyapotot".

Ez mindössze néhány héttel azután történt, hogy a Public Eye nevű svájci érdekvédelmi csoport által közzétett jelentés szerint a Shein ellátási láncában még mindig gyakoriak a túlzott túlórák.

A Shein a jelentésre reagálva a BBC-nek elmondta, hogy "keményen dolgozik" a Public Eye által felvetett problémák megoldásán, és "jelentős előrelépést tett a feltételek javítása terén".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés