Hirdetés

“Hogy tud a társadalom 25 év hazugságot benyelni?” - Schobert Norbi elárulta, mi lesz az Update-birodalommal - Interjú

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Mindenkit becsapott Schobert Norbi az Update-tel, sőt, hazudott az egész világnak - az elmúlt hétvége sajtóhírei alapján nagyjából ez a kép körvonalazódott ki az ismert celeb-vállalkozó kapcsán, a közösségi oldalakon pedig tízezrével ment az adok-kapok, amelyben voltak, akik ismét Norbiékat ekézték, míg mások töretlenül védték őket. Ami biztos: Schobert Norbi egy terjedelmes bejegyzésben tudatta a világgal, a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) 40 milliós büntetése után visszavonul. A Naphire.hu-nak most arra a kérdésére is válaszolt, mi lesz az Update-tel. Interjú.

Naphire.hu: Kemény hétvégén van túl? Sajtóhírek szerint a gyógyszerlobbit is felelőssé tette a bírsága miatt…

Schobert Norbi: Nem támadom a gyógyszer-lobbit. A gyógyszer-lobbi nem engem támadott meg, hanem az egész egészséges életmódot. Évről-évre, Brüsszel-szintig olyan szinten szigorítják az élelmiszer és étrend-kiegészítők kommunikációjának szabályozását, hogy ma már élettani hatást csak gyógyszerre lehet állítani. Én ültem bent a GVH-ban öt éve is, tíz éve is, Pados Gyula professzor ott ült mellettem, akkor még élt, és ugyanezekkel a feljelentésekkel, ugyanígy megszüntette ellenem az eljárást. Mert elfogadták a klinikai vizsgálataimat. Három is készült, kettő Pados Gyulánál a Szent Imre kórházban, egy pedig Szegeden. Mindegyikben több száz fő bevizsgált volt és ezt akkor elfogadták. De hiába, most már ezt nem tudják elfogadni, mert a gyógyszer-lobbi ezt tovább szigorította. Ezért mondtam: ha a bükki füvesember, Gyuri bácsi videóját valaki felnyomná, akkor ő is így járna, ha élne, mert a kamillateára is azt mondta, hogy gyulladáscsökkentő. És tudjuk, hogy az.

Naphire.hu: Jól értem, azt állítja, hogy gyógyszer-lobbi érdeke, hogy ne legyen Update?

Schobert Norbi: A gyógyszer-lobbinak az az érdeke, hogy minden gyógyszer összetétele levédhető legyen és ne legyen verseny. És minden állampolgár bemehet a gyógyszertárba, elkölthet havi 100 ezer forintot gyógyszerre, maximum az állam fizeti helyette. Nem vagyok gyógyszerellenes, de egy jobb világot akartam csinálni - sikerült is egyébként. De itt a vége! Mit tudok kommunikálni? Megjelenik egy új Update termék és mit mondok róla? Itt van, tök jó, kóstold meg!? Akkor mi fog megkülönböztetni? Ok, most velem példát statuáltak, ezt megértem, de a piacnak is annyi. Egy konkurens sem írhatja ki azt sem ezentúl, hogy “egészséges”. Sőt, azt sem, hogy “egészségtudatos”. Élelmiszerre az “egészség” szót sem lehet használni a kommunikációban. Pedig a gyógyszernél minden egészségesebb a világon.”

Naphire.hu.: Azért fura, amit mond, mert gyógyszergyártókat nagyon szigorú szabályok kötik…

Schobert Norbi: Magyarországon, talán Zacher mondta még utánam, hogy egy nap 2 millió nyugtató [Norbi itt egy márkanevet mondott – a szerk.] fogy el. Szerinted mennyi lelki beteg embernek oldja meg a problémáját? Vagy ott a koronavírus-védőoltás. Be vagyunk oltva, úgy, hogy az oltásokat nem előzte meg klinikai vizsgálat. Vannak ismerőseim, akik a kovidoltás után sztrókot kaptak, volt, aki meghalt, volt, aki embóliát kapott és meghalt, voltak, akinek az ízületei gyulladtak be - tehát fogalmunk sincs, mit okozhatnak, mert nem volt előtte klinikai vizsgálat sem. Azt tudjuk, hogy az Update-termék mit okoz, mert volt három klinikai vizsgálata. Mégis megbüntettek miatta. Nem tudom, hogy miért pont Schobert Norbit kellett kioffolni!? De nincs problémám, nem akarom magam sajnáltatni, de itt a vége. Mást fogok csinálni.

Naphire.hu: Mi lesz a birodalommal?

Schobert Norbi: Update az lesz tovább! Nem én fogom vinni, nem is én fogom kommunikálni. Én majd keresek magamnak más elfoglaltságot. Tényleg.

Naphire.hu: Elkeseredettnek tűnik.

Schobert Norbi: Azt nagyon nehéz olvasni egy hétvégén keresztül, hogy 25-30 év munkáját a médiumok hazugnak nevezik. Hazugnak. Tényleg: én az emberekről lehazudtam a kilókat. Dehogy hazudtam. A tisztességtelen piaci magatartás, az nem azt jelenti, hogy hazudtál. Van egy szabálykör, amit nem mondhatsz, akkor sem, ha igaz. Ennyi. És ez a kör évről-évre bűvül, vagyis a szabályozás szigorodik. Tehát nem a “fogyasztók megtévesztése”, amit elkövettem. De mindegy. Ezt olvastam: “hazudtál”. Százezrek fogytak le, nem? Cukorbetegek hagyták el a gyógyszert, rengeteg levelem van, rengeteg papírom van róla, meggyógyultak, kigyógyultak, vérnyomásuk helyreállt… De nézzük másképp: egy ember 25 évig pörög a médiában, hogy bukik meg 25 év után? Hogy tud a társadalom 25 év hazugságot benyelni? Mert egy-két évig lehet hazudni, aztán megbukik az ember és tovább nem működik a dolog. De rajtam generációk nőttek fel, meg fogytak le, és minden olyan piacvezető terméket, ami most cukormentes, én vezettem be Magyarországon. Ezt senki nem veheti el tőlem.

Naphire.hu: Ilyen könnyen elengedné mindezt?

Schobert Norbi: Ha beírjuk a Google-ba: az első cukormentes ketchup és majonéz - Schobert Norbert. A legelső cukormentes jégkrém, fagyi? A Ledo horvát céggel közösen Schobert Norbert. A legelső cukormentes túrórudi és puding - az nem a Pöttyös, most így 20 év után, hanem 20 éve Schobert Norbi rakta össze a Mizo-val. A legelső szénhidrátcsökkentett kenyér, liszt, tészta, süteménykollekció az egész Európai Unióban - én voltam. És mindenki megtámadott akkor is, amikor ezt összeraktam, hogy hogy merek ilyet csinálni, hogy a szénhidrátcsökkentés az tudománytalan, és rossz az egész. De akkor még fiatal voltam és harcoltam. Megcsináltam a klinikai vizsgálatokat, az összes pénzem elment rá. Több száz embert etettem heteken keresztül. Nagyon sokat kellett fizetni: a méréseket, vizsgálatokat - rengeteg költségem volt. És sikerült. És akkor egy pár év nyugalom, most meg itt a vége. Most mit csináljak?

Naphire.hu: Terve sincs?

Schobert Norbi: A cégem ezt nem tudja kiheverni, ezt a bírságot. (Sóhajt) Nagyon igazságtalan. Nagyon igazságtalan érzés. Ez van. Anno 20 éve bevezettem az UpDate-et, ma mindenki ezt csinálja. Ezt utánozza. Ami tök jó, csak engem nyírtak ki. De van egy pár terv a fejemben. Engem ne sajnáljon senki! A GVH jogszerűen járt el. Az Update név mögül kivonulok, nem fogok többet kommunikálni sem. A sportban látok még egy-két kihívást így 52 évesen. De a legfontosabb feladatom: a drága kis feleségemnek és a gyerekeimnek leszek a támasza.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés