Hirdetés

Fogy a levegő: Schmitt Pál után Novák Katalin lesz a következő bukott köztársasági elnök?

Nap Híre portré Nap Híre

Egyértelmű: Novák Katalin bajban van. A miniszterelnök nyilvánosan és a színfalak mögött is rommá alázta, tanácsadói sorra hagyták faképnél,  és általában is fogy a levegő körülötte.

Azt még nem tudjuk, Novák formálisan is belebukik-e a pedofilmosdató K. Endrének adott kegyelem körüli botrányba, de hogy államfői tekintélye nem, vagy nagyon nehezen helyrehozható károkat szenvedett, az már kijelenthető. 

A rendszerváltás óta eddig egy példa volt rá, hogy egy köztársasági elnök idő előtt távozásra kényszerült: ez Schmitt Pál plágiumügye volt, amely az egyik legemlékezetesebb botrány volt a magyar akadémiai és politikai életben az elmúlt évtizedekben. Schmitt (2010 és 2012 között volt Magyarország köztársasági elnöke) doktori disszertációjának eredetiségét illetően merültek fel kételyek, ami végül a lemondásához vezetett.

Egy furcsa disszertáció

Hivatkozás másolása

Schmitt Pál 1992-ben szerezte meg doktori fokozatát a Testnevelési Egyetemen (a későbbi Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán). Disszertációjának témája az olimpiai mozgalom volt, melyben az olimpiai játékok történetének és szellemiségének szerepét vizsgálta. 

2012 elején a hvg.hu részletes elemzést tett közzé, amely szerint Schmitt doktori értekezésének jelentős része egy Nyikolaj Georgijev nevű bolgár sportdiplomata disszertációjának szó szerinti vagy csak kismértékben módosított átvétele, anélkül, hogy azt megfelelően idézte vagy hivatkozott volna rá.

Vizsgálóbizottság

Hivatkozás másolása

A botrány nyomán a Semmelweis Egyetem vizsgálóbizottságot hívott össze, hogy vizsgálja meg Schmitt doktori disszertációjának eredetiségét. A vizsgálat megállapította, hogy a disszertáció jelentős részei ténylegesen más forrásokból származtak megfelelő hivatkozások nélkül. Ennek eredményeképpen a bizottság úgy döntött, hogy Schmitt doktori címét visszavonja.

Schmitt Pál kezdetben kitartott amellett, hogy nem követett el etikátlan cselekedetet, és azt állította, hogy a disszertációban található hibák nem szándékosak voltak. A nyomás és a közvélemény reakciója azonban végül arra kényszerítette, hogy 2012 áprilisában lemondjon a köztársasági elnök tisztségéről, mondván, hogy nem szeretné, ha az ügy árnyékot vetne az általa képviselt állami intézményre.

Schmitt Pál plágiumügye nemcsak az ő személyes karrierjét érintette mélyen, hanem szélesebb körű vitát is generált Magyarországon a tudományos etika, az akadémiai becsület és a politikai felelősségvállalás témaköreiről. Az eset ráirányította a figyelmet arra is, hogy mennyire fontos az átláthatóság és az ellenőrzés az akadémiai munkában, valamint hogy a magas rangú politikai tisztségviselők tevékenységei mennyire vannak a nyilvánosság és a média figyelmének középpontjában.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés