Hirdetés

Gyönyörűbbnél gyönyörűbb fotók készültek a magyarországi sarki fényről

Nap Híre portré Nap Híre

Elképesztő látvány tárult azok elé, akik tegnap este, illetve ma hajnalban az égboltot figyelték.

Pénteken már az alkonyi időszaktól láthatóvá vált és egészen szombat hajnalig látszott a sarki fény hazánk területéről. 

Fotó: MTI/Varga György

A naptevékenység 11 éves ciklusában elértünk a maximum időszakához, ilyenkor a szokásosnál jóval több napfolt jelenik meg csillagunkon, és ezek nagysága is megnő. A nagyobb napfoltokból kaphatunk nagyobb koronakidobódásokat (idegen rövidítésben CME), amelyekkel igen nagy sebességgel száguldó töltött részecskék közelíthetik meg bolygónkat, vagy épp száguldhatnak más irányba - írja a National Geographic.

Kiemelték, hogy ezek a részecskék, ha összetalálkoznak a földi mágneses térrel, abban olyan zavarokat, geomágneses háborgásokat keltenek, amelyek egyik hatása a sarki fény kialakulása. A május eleji időszakban megjelent Napunk arcán egy néhány nap alatt elképesztően hatalmasra hízott napfoltcsoport, amely az AR3664 sorszámot viseli. Méretében ahhoz fogható, amelynek hatására az 1859-ben tapasztalt Carrington-esemény is létrejött.

A CME-k egymás hatását felerősítve azt eredményezték, hogy a bolygónk mágneses terében 2003. október vége óta nem látott erősségű geomágneses vihar jött létre.

Hazánkban a sarki fény általában csak az északi horizont feletti égrészen jelenik meg, rendkívül ritka az olyan, mint a 2023. novemberi is volt. Most azonban ezt is jelentősen felülmúlta a jelenség, a zenitbe (ez az égbolt teteje) felnyúló lila fénypászmák táncát láthatták, akiket ébren tartott az élmény.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés