Hirdetés

Rosszindulat övezi a Bécsben kirúgott magyar tanárnőt

 portré

Ahogy a Naphíre is megírta, nagy feltűnést keltett egy osztrák riport arról a magyar származású bécsi tanárnőről, akit még karácsony előtt elbocsátottak, és azóta a megtakarításból él. De már azzal számol, hogy júniusban koldulnia kell.

H. Judit fellebbezett, de addig, amíg nem döntenek az ügyében, minden ellátási forrást elzártak előle. A 63 éves tanárnő szociális segélyre sem jogosult. Legalábbis addig, amíg a közigazgatási bíróság meg nem hozza az ítéletet. H. Judit úgy számol, mivel elfogyott a megtakarítása, hamarosan koldusbotra jut.

1994 óta tanít egy liesingi középiskolákban, mint kiderült: súlyos maszkfóbiája van. De ennek következtében megszegte a szabályokat. Ám az iskolához tartozó orvos tanításra alkalmasnak minősitette. Így hát kirúgták. Tanítványai most bátorítják, Judit azt mondja: „A volt tanítványaim felvették velem a kapcsolatot. Remélik, hogy jól vagyok, és lesz megoldás.”

Hivatalos választ azonban már több mint 5 hónapja nem kapott. A helyzet zavaros.

A Krone olvasóközönsége megosztottan reagált. Vannak, akik biztosak abban, hogy H. Judit nem mond igazat, és az elbocsátását a maszk viselésének mellőzése miatt indokoltnak tartják.

Egy olvasó így reagált: „A munkám során minden nap le kell vennem a maszkot, amint belépek egy kórterembe, és minden nap gargalizálok, mert nem vagyok beoltva, nem értem a nyafogását"

De kifejezésre jut a szenvtelen osztrák fegyelem is: „Az együttérzésem korlátozott. Vannak szabályok, ez már csak így van”.

Persze akadnak, akik szolidaritásukat fejezik ki a tanárnővel. Nem értik, hogyan fordulhat elő, hogy az 1984-ben Ausztriába menekülő magyar nem kap pénzt, pedig több évtizede fizeti már a járulékot: „Egyáltalán nem érdekel, hogy igaza van-e vagy sem. 28 év ausztriai tanári munka után és 63 évesen nyugdíjat kell kapnia.”

Az oktatási hivatal hallgat. De, mint kiszivárgott: a korkedvezményes nyugdíjazás lehet a megoldás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés