Hirdetés

Kiadták a legmagasabb fokozatú riasztást, tombol a veszélyes vulkán

Nap Híre portré Nap Híre

A Lewotobi Laki-laki vulkán kitörésével a levegőbe került nagy mennyiségű hamu miatt mintegy 6500 embert telepítettek ki az elmúlt napokban az indonéziai Flores szigetén, Kelet-Nusa Tenggara tartományban - közölték a hatóságok hétfőn.

A Lewotobi nevű iker-vulkán egyik csúcsát alkotó, 1584 méter tűzhányó többször is kitört az elmúlt hetekben, vasárnap óta azonban 40 alkalommal okádott a légtérbe fél-másfél kilométer magas, barnás színű forró füstoszlopot. Halálesetekről, sérülésekről, valamint károkról nem érkezett jelentés.  

A hatóságok a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki a múlt kedden és négy kilométeres sugarú körben lezárták a vulkán körüli térséget, a kitelepített falusiakat pedig iskolákban, középületekben, katonai bázisokon létrehozott evakuációs központokba szállították, vagy a rokonaik fogadták be őket - írja az MTI. 

Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések, területén 127 aktív vulkán található. December elején kitört a Szumátra szigetén található Marapi vulkán, a természeti csapásban 23-an vesztették életüket.

Pénteken számoltunk be arról, hogy Indonéziában a Semeru vulkán is kitört, ami miatt helyi idő szerint péntek délelőtt 10 órától átmenetileg leállították az indonéziai Kelet-Jáva szigetén működő malangai Abdulrachman Saleh repülőtér működését. A 3676 méter magas vulkán két kilométer magasságba hamut és füstöt lövellt ki, a lávafolyam 800 méteren át délkeleti irányba kezdett folyni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés