Hirdetés

Frissítették a riasztást a meteorológusok, az atlétikai vb nyitónapja is csúszással indul

Nap Híre portré Nap Híre

Budapestre másodfokú, azaz narancssárga riasztást adtak ki a meteorológusok.

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki a fővárosra, valamint Fejér és Pest vármegyék egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint ezekben a járásokban a következő órákban az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat közölte: szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, összességében szórványosan lehet zivatarokra számítani, ugyanakkor az ország bármely pontján megjelenhetnek. Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, és 25-35 milliméter, de egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat. Kisebb eséllyel átmeneti viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz. Szombat estétől, késő estétől jelentősen csökken a zivatarok esélye.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Emellett az atlétikai világbajnokság szervezői közölték, hogy

a várható vihar miatt két órával elhalasztották a budapesti atlétikai vb első számát, a férfi 20 kilométeres gyaloglást. A szombat reggel 8:50-re kiírt verseny így 10:50-kor rajtol majd a Hősök teréről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés