Hirdetés

Rendkívüli felhívás a magyar rendőrségtől, veszélyben vagyunk?

Nap Híre portré Nap Híre

Kijött a jó idő, így egyre több kerékpáros és motoros jelenik meg a magyar utakon. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a jó idővel együtt a közlekedési viszonyok változnak, gyakorta átrendeződnek, de vannak dolgok, amire minden évszakban figyelni kell.

A rendőrség többek között arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy ilyenkor is fontos a láthatóság.  Egy kerékpárosnak még szikrázó napsütésben, jó látási viszonyok közt is figyelnie kell arra, hogy mások észrevegyék. Elég egy árnyékosabb útszakasz, ahol egy autóval közlekedő lehet, hogy csak későn fogja észlelni, ha fekete, vagy sötét ruhában bringázunk - írják

Ilyenkor kicsit minden járművezetőnek hozzá kell szoknia a megváltozott helyzethez. Mindenkinek szüksége van egy kis időre, hogy újra felvegye a ritmust, hogy visszajöjjenek a korábban már rögzült mozdulatok. Motorozni és biciklizni sosem felejt el az ember, de a téli szünet után még a tapasztaltabbaknak is időbe telik, mire biztonsággal visszaszoknak két kerékre. Az autósoknak ismét alkalmazkodni kell a motorosokhoz, ez fokozottabb figyelmet és óvatosságot követel a sofőrök részéről.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig a látási és útviszonyoknak megfelelően válasszuk meg a jármű sebességét. Bármikor előfordulhat, hogy egyik pillanatról a másikra zivatarba, viharba kerülünk. A hirtelen lehulló csapadék, a csúszós útszakaszok veszélyeket rejtenek. Csökken a menetstabilitás, nő a féktávolság.

A két kerék nem négy… legyünk óvatosak és körültekintőek, a motorokat és a kerékpárokat is fel kell készíteni a szezonra! A műszaki állapot ellenőrzése és saját tudásunk felfrissítése mellett a megfelelő védőfelszerelésre is helyezzünk hangsúlyt, hiszen ezek nagymértékben csökkentik egy esetlegesen bekövetkező baleset során a sérülések fokát.

A motorkerékpárok rövid idő alatt felgyorsulnak, ezért az autósok könnyen alábecsülik a távolságot. Előzéskor is ügyelni kell arra, hogy elegendő távolságot hagyjunk a kétkerekű és a személyautó között. Természetesen a motorkerékpárosoknak is tekintettel kell lenni az autósokra, mivel nagyobbak és lassabban tudnak reagálni egy-egy veszélyes helyzetre. A megfelelő követési távolság és oldaltávolság betartása életet menthet!

Aki pedig bringára pattan, szintén legyen figyelemmel a környezetére! A sokak által látogatott parkokban, tavak körüli kerékpárutak környezetében is figyeljenek a gyalogosokra. Sok kisgyerekes család kirándul ilyenkor, a gyerekek mozgása pedig sokszor kiszámíthatatlan. De ami a legfontosabb! Kerékpárosként is viseljünk védőfelszerelést!

Autóvezetőként az ablakmosó használata előtt győződjön meg arról, hogy lát-e motorost vagy kerékpárost a jármű közelében! A motorosok sisakjának plexijén a vízpermet hirtelen lecsapódik, emiatt nem látnak jól. Ha pedig a tisztítószer szembe kerül, azonnal csípni kezd.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés