Hirdetés

Bekeményített a rendőrség, már nem olyan könnyű megúszni a gyorshajtást

Nap Híre portré Nap Híre

Az idei év első élévében 40 százalékkal több gyorshajtót buktatott le a rendőrség, mint az elmúlt év azonos időszakában. 

Egész pontosan 2234 olyan sofőr volt, aki a megengedett sebességet átlépte és erről még drága fotó is készült. Az Infostart a kozlekedesbiztonsag.kti.hu beszámolója alapján azt írja: ez azt jelenti, hogy kétpercenként három gyorshajtó akadt fenn a rendőrség fix telepítésű és mobil sebességmérőin. Kiderült azt is, hogy idén a gyorshajtókra már valamivel több mint 11,3 milliárd forint szabálysértési és közigazgatási bírságot szabtak ki.

Az Európai Unióban, így Magyarországon is az első számú baleseti ok már évtizedek óta a gyorshajtás. Száz esetből általában 30 körül van azoknak az eseteknek a száma, amelyekben baleseti fő okként a gyorshajtást jelölték meg a statisztikákban. Tavaly a gyorshajtásra visszavezethető sérüléses balesetek aránya 28 százalék volt. 

Idén azonban bekeményített a rendőrség, májusban 40 vadonatúj, nálunk eddig nem használt sebességmérőt vásárolt, amelyeket júniusban rendszerbe állítottak. Ezek a sebességmérők korszerűbbek és gyorsabbak, fix helyekről és mozgó gépkocsikból is lehet velük mérni, és mint ismert, a rendőrök már drónokról is végeznek sebességméréseket. 

Az Európai Bizottság egy korábbi jelentése szerint az unió polgárainak 40-45 százaléka több-kevesebb rendszerességgel gyorsabban hajt a megengedettnél, közülük minden ötödik-hatodik 10 százalékot meghaladó mértékben is túllépi az előírt maximális sebességet. A tapasztalatok azt mutatják, a gyakori mérések és az abszolút gyorshajtás szigorú szankcionálása, az átlagsebességre is hatással van, csökkenti azt. Ahol gyakoriak a mérések, akkor is jogkövetőbbek a közlekedők, amikor nem akciózik a rendőrség az utakon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés