Hirdetés

Rendkívüli hír: január elsejétől teljesen leáll a Barátság Kőolajvezeték

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán elnök tanácsadója bejelentette, hogy január 1-jétől teljesen leáll a Barátság kőolajvezeték. 

2025. január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése. Ezek után hazánk Horvátország felől érkező Adria csővezetéken tud majd kőolajat importálni – írja az Index

"Jövő év január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése" 

– mondta egy interjúban Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója. A HVG szerint a ez a lépés az orosz földgáz tranzitjának leállításával van összefüggésben. Mihajlo Podoljak leszögezte, hogy Ukrajna továbbra is hajlandó továbbítani a gázt abban az esetben, amennyiben az nem Oroszországon keresztül érkezik.

„Lehet például közép-ázsiai gáz. Mostanra Európa diverzifikálta olaj- és gázellátását és Oroszország már nem játszik olyan fontos szerepet, mint 5-10 évvel ezelőtt. Ha egy ország például kazah vagy azerbajdzsáni gázt akar, mi készek vagyunk azt továbbítani. Ehhez szükség van olyan szerződésekre, amelyek rendezik a logisztika és a pontos igények kérdéseit és meghatározzák, hogy Ukrajna milyen tranzitszerepet játszik. Emellett hozzáteszem még azt is, hogy 2025. január 1-től leáll a Barátság olajvezeték”– hangzott el a konkrét bejelentés.

Korábban Magyarországra is ezen a vezetéken keresztül érkezett a gáz, de hozzánk Oroszország már a Délről belépő Török Áramlat csővezetéken szállítja gáza zömét, még az ukrajnai invázió megindítása előtt terelték át ide az áramlást.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés