Hirdetés

Rendkívüli hír: súlyos bűncselekmény áldozata lett az ATV híradósa

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

23 milliárd forintot csaltak ki csak tavaly az áldozataiktól az online csalók. Az ATV Heti Napló Sváby Andrással riportjából vasárnap este az is kiderül, mi a legújabb módszerük.

A rendőrségnél egy 300 fős különítmény foglalkozik kizárólag az online csalásokkal, amiben 30 fővel a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ) is kiveszi a részét, hiszen ma már futótűzként terjednek ezek a módszerek az emberek átverésére - derül ki vasárnap este az ATV Heti Napló Sváby Andrással riportjából. Sőt, a riportműsor munkatársát is megtalálták a kiberbűnözők. György Gabi egy SMS-t kapott, amiben a rendőrséggel szemben fennálló tartozásáról tájékoztatták, a fizetési lehetőséget is eljuttatták hozzá. “Amikor a rendőrségtől kaptam sms-t, akkor megijedtem, hogy tulajdonképpen nekem tartozásom van a rendőrség felé. Aztán a következő néhány másodpercben rájöttem, hogy ez valószínűleg kamu” - mondta a Nap Hírének a riporter.

Kolléganője, Nemes Anna már nem volt ilyen szerencsés. Mint ahogyan az korábban kiderült, a csalók hozzáférést szereztek az ATV Híradó műsorvezetőjének netbankjához. “Ismeretlenek elutaltak a számlámról 400.000 forintot, persze, a tudtomon kívül” - mondta a műsorvezető. A bűnözők módszerei azonban rohamosan változnak: már nem csak szolgáltatók, hanem a rendvédelmi szervek, például a rendőrség nevével is visszaélnek. “Olyan extrém esettel is találkoztunk, hogy azzal hívják fel a sértettet, hogy egy titkos rendőrségi akcióban vegyen részt és mindehhez csak annyit kell tennie, hogy egy Anydesk nevű programot letölt, és megadja a bankszámla adatait” - mondta a Heti Naplónak a NVSZ szóvivője, Pap Judit.

Megdöbbentő: a hatóságok nemrég egy olyan, csalók által üzemeltetett call centeren ütöttek rajta, ahol több tucat ember dolgozott nap, mint nap. A heti célkitűzésük pedig ott virított a falakon kitűzve: 100 ezer dollár, azaz 36 millió forint. Vasárnap este az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorból kiderül, hogyan verték át milliókkal az ismert patológust, mit tehetünk, hogy megóvjuk a pénzünket, és van-e esély arra, hogy a károsultak visszakapják egyszer a vagyonukat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés