Hirdetés

Rendkívüli hír: 16 börtönbüntetésre ítélték az Oroszországban fogvatartott amerikai újságírót

Virág Sára portré Virág Sára

16 év börtönbüntetést szabott ki egy orosz bíróság a Wall Street Journal újságírójára, Evan Gershkovich-ra, akit kémkedéssel vádoltak meg. 

A WSJ Jekatyerinburg városában élő munkatársát tavaly márciusban tartóztatták le az orosz biztonsági szolgálatok. Oroszország azzal vádolja a férfit, hogy az titokban a CIA alkalmazottja, ezt azonban maga az érintett, a WSJ, és az Egyesült Államok is határozottan tagadja. Evan Gershkovich az első olyan amerikai újságíró, akit a hidegháború vége óta kémkedés vádjával tartóztattak le.

A tárgyalás a múlt hónapban vette kezdetét, a vége pedig augusztusra lett kitűzve, később azonban mégis előrehozták csütörtökre. A vádiratban az ügyészek azzal vádolták a 32 éves Gershkovicsot, hogy "a CIA utasítására" "titkos információkat" gyűjtött egy tankokat és egyéb fegyvereket előállító gyárról – írja a BBC

A férfi az eljárás kezdete óta következetesen tagadta a vádakat, az ítéletet pedig a WSJ is ócska színjátéknak nevezte. Washington azzal vádolja Oroszországot, hogy csak egy esetleges fogolycserében reménykedve tartják fogva a riportert. Ez a csere akár küszöbön is lehet, a gyors ítéletből kiindulva – írja a lap. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés