Hirdetés

Megjelent a rendelet: erről döntött az Orbán-kormány

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet, miszerint az Orbán-kormány változtatás nélkül meghosszabbította a betéti kamatstopot. 

A kamatstop június végén járt volna le, ám a kormány további három hónappal, szeptember 30-ig meghosszabbította azt az eddig kötött forint betéti szerződésekre - írja a Bank360.

A kamatmaximalizálás csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetők pénzére vonatkozik, a kisbefektetők viszont egyébként se kapnak akkora kamatot, hogy beleütköznének a kamatplafonba. 

A kormány még 2022-ben vezette be a kamatstopot, ugyanis a befektetők kihasználták a helyzetet és olyan jövedelemre tettek szert, amely nem volt indokolt, ugyanis kockázatmentesen realizálták akár a 18 százalékos jegybanki irányadó kamatot.

Az MNB irányadó kamata mostanra 16 százalékra csökkent, a kormány pedig július 1-től a betéti kamatokból származó jövedelmekre is kiveti a 13 százalékos szochót a 15 százalékos kamatadón felül.

A kormány a betéti kamatstop márciusi meghosszabbításakor megtiltotta a jegybanki diszkontkötvények vásárlását is mindazoknak, akikre a betéti kamatstop vonatkozik. A rendelet szerint ezt a tilalmat is meghosszabbították szeptember végéig. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés