Hirdetés

Itt az Orbán-kormány újabb törvénymódosítása, ezzel minden megváltozik

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A változás a postákat érinti.

A Világgazdaság arról számolt be, hogy a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent egy törvénymódosítás, amely a postai törvényszolgáltatásokról szól. Az új szabályozás már hatályba is lépett, és rengeteg minden megváltozik ezáltal a posták működésében.

A rendelet szerint mostantól módosul az egyetemes postai szolgáltatás elérhetősége, ugyanis eddig úgy volt, hogy a 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként kellet legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani. Az új szabályozással azonban ezt 30 ezerre módosították, tehát a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként kell legalább egy olyan kézbesítési pontot fenntartani, amelynél lehetőség van a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítésére - írja a lap.

Kiemelték továbbá, hogy a postatörvény értelemző rendelkezése kiegészült a „kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz” fogalmával, tehát eszerint hamarosan jönnek az automata posták, amellyel lehetséges a személyes átadással kézbesítendő postai küldemény kézbesítése vagy a küldemény saját kézbesítése.

Ugyanakkor, a postai hálózat szervezéséről szóló pont hatályát vesztette. Korábban ebben az szerepelt, hogy az egyetemes postai szolgáltatónak tartania kell magát ahhoz, hogy a felvételi pontok ne legyenek légvonalban öt kilométernél távolabb a lakosság 95 százalékától és légvonalban tíz kilométernél távolabb a lakosság 99,5 százalékától.

Érdemi változás állt be a belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagoknál is. Ezek eddig 20 kilogrammig minősültek az egyetemes postai szolgáltatásba beletartozónak, azonban a jövőben ez 10 kilóra csökken.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés