Hirdetés

Rémisztő dolgokat állít a mesterséges intelligenciáról a Google korábbi dolgozója

Garai Kitti portré Garai Kitti

A mesterséges intelligencia "keresztapjaként" ismert Geoffrey Hinton a közelmúltban hagyta ott a Google-t. A 75 éves informatikus most elárulta, mit gondol valójában a mesterséges intelligenciáról. Egyébként Hinton neurális hálózatokkal kapcsolatos kutatásai kövezték ki az utat a jelenlegi mesterséges intelligencia rendszerek, például a ChatGPT számára is - írja az atv.hu.

Hinton a BBC-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, már megbánta, hogy ezen a területen dolgozott, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy részben a kora miatt hagyta ott a pályát. Hozzátette azt is, hogy a chatbotok bizonyos tulajdonságai elég ijesztőek. "Jelenleg nem okosabbak nálunk, amennyire meg tudom állapítani. De azt hiszem, hamarosan azok lesznek" - jelentette ki. 

A brit-kanadai kognitív pszichológus és informatikus azt mondta, hogy a chatbotok hamarosan túlszárnyalhatják az emberi agy információs szintjét.

"Jelenleg a GPT-4 lekörözi az embert az általa birtokolt általános tudásban, és a fejlődés nagyon gyors, szóval igen, talán aggódnunk kell emiatt" – mondta, hozzátéve, hogy megvan a veszélye annak, hogy az Al rossz kezekbe kerül. 

Hinton szerint ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy dönt, lehetőséget ad a robotoknak saját részcélok létrehozására, az beláthatatlan következményekkel járna globális szinten. "Mi biológiai rendszerek vagyunk, ezek pedig digitális rendszerek. A nagy különbség pedig az, hogy a digitális rendszereknél ugyannak a világmodellnek sok másolata van. Ezek a másolatok külön-külön tanulhatnak, de azonnal megoszthatják tudásukat. Tehát olyan, mintha 10 ezer emberről lenne szó, és amikor valaki megtanult valamit, azt mindenki automatikusan tudja. Vagyis így ezek a chatbotok sokkal többet tudnak, mint bárki más" - fogalmazott.

Matt Clifford, az Advanced Research and Invention Agency elnöke úgy fogalmazott, hogy Hinton kijelentései jól mutatják az Al-képességek feljődésének ütemét. Szerinte ebben a technológiában elengedhetetlen, hogy a világ sürgősen sokat fektessen a mesterséges intelligencia biztonságába. 

Egyébként márciusban több tucat informatikus és techmilliárdos aláírt egy nyílt levelet, amelyben azt kérik, hogy a ChatGPT jelenlegi verziójánál magasabb szintű fejlesztéseit szüneteltessék, hogy időt nyerhessenek a megfelelő biztonsági intézkedések kidolgozására. A levelet még Elon Musk is aláírta. A lap megjegyezte azt is, hogy egyre több szakértő aggódik a mesterséges intelligencia miatt.

Yoshua Bengio, az AI másik úgynevezett "keresztapja", aki Hintonnal és Yann LeCunnal együtt elnyerte a 2018-as Turing-díjat a mély tanulással kapcsolatos munkájukért, szintén aláírta a levelet. Bengio azt írta, hogy az AI-rendszerek fejlődésének elképesztő gyorsulása miatt "hátra kell lépnünk egyet". Hinton azonban azt mondta a BBC-nek, hogy "rövidebb távon" úgy gondolja, a mesterséges intelligencia sokkal több előnnyel jár, mint kockázattal, vagyis nem gondolja, hogy abba kellene hagynunk ennek fejlesztését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés