Hirdetés

Remek hír érkezett, tovább csökken az európai gáz ára

Nap Híre portré Nap Híre

A múlt heti 11 százalékos esést követően hétfőn napközben tovább csökkent az európai gázár.

A TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, februári határidős jegyzésében 1 megawattóra 27,10 eurón állt röviddel 13 óra előtt, 4,67 százalékkal alacsonyabban pénteki záróértékénél.

A gázár alakulására hatással van, hogy a következő napokban enyhül az idő Európában, miközben továbbra is magasak a gáztartalékok és nő a szélenergia-termelés a nagy légmozgást kiváltó Isha vihar hatására - írja az MTI.

Január 20-án a gáztárolási szint az Európai Unióban átlagosan 75 százalék volt, Németországban 78,2 százalék, Olaszországban 71,5 százalék, Franciaországban pedig 65,7 százalék, miközben gyenge a kereslet - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.  

Szakértők szerint, ha csak nem következik be valami rendkívüli, Európa úgy lép a tavaszba, hogy földalatti gáztároló kapacitásának több mint fele még rendelkezésre áll, ami jóval meghaladja az elmúlt tíz év 35 százalékos átlagát.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés