Hirdetés

Rejtélyes világító felhők jelentek meg világszerte

Morvay Péter portré Morvay Péter

A NASA sem érti a rémísztő éjjeli jelenség okát

Hivatkozás másolása

Az elmúlt napokban rejtélyes világító éjjeli felhőkről érkeztek bejelentések világszere. A fluoreszkáló jelenség naplemente után tűnik fel, de az okokat még nem ismerjük.

Az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában is megfigyeltek kísérteties, világító felhőket az éjszakai égen. A látványos jelenség – ami nem azonos a közismert sarki fénnyel – a műholdak adatai alapján még soha nem volt ilyen gyakori.

A felvételekből galériánkban többet is meg lehet tekinteni.

„Eddig csak a sarkvidéken, extrém körülmények között láttunk ilyen felhőket, most azonban sokkal délebbre is hirtelen megjelentek, Washingtontól Oslóig számos helyen.”

Cora Radall, a NASA csillagásza szerint a következő napokban Közép-Európában is feltűnhet ez a jelenség. A megfigyelésre a legjobb időpont a naplemente utáni egy óra, északi irányban. 

A tudósok azt feltételezik, hogy rendkívüli nagy magasságban olyan jégkristályok képződhetnek, amelyek az atmoszféra határáról egyfajta légköri tükörként visszatükrözik a napsugarakat. Azonban az 50 kilométeres magasságban szilárd anyagra is szükség van a kristályképződéshez. Az egyik feltételezés szerint nagyon finom szemcséjű meteorpor kerülhetett a Föld atomoszférjába.

Azt azonban a NASA kutatója is elismerte, hogy ez csak hipotézis, valójában nem tudják az elmúlt napokban tömegesen látott rejtélyes jelenségre a magyarázatot.

Ezeket a felvételeket Norvégiában készítették az elmúlt napokban:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés