Rejtélyes tragédia: tömeges haláleset Ausztráliában

  • Színes
Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Tizennégy fiatal nagy ámbráscet vetődött partra és pusztult el az ausztráliai Tasmaniában - írta a BBC.

A bálnák tetemeire a helyiek bukkantak rá a King-szigeten hétfő délután. Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődtek partra a hatalmas állatok, de szakértők vizsgálatot indítottak az ügyben.

Tasmaniában nem ritkák a hasonló esetek. A helyi kormányzat egyik szóvivője elmondta: légi expedíciót indítanak annak felderítésére, hogy vannak-e más bajba jutott állatok a térségben.

A nagy ámbráscet kifejlett állapotban 18 méter hosszú és 45 tonna lehet. Vanessa Pirotta kutató szerint az elpusztult bálnák fiatal, bajba jutott hímek lehettek. Pirotta rámutatott, hogy a nagy ámbráscetek ritkán merészkednek a part közelébe. A kutató szerint a tengeri állatok elnavigálhatták magukat, vagy egy beteg, esetleg eltévedt vezetőt követhettek, netán megriadtak valamitől, és így kerülhettek sekélyebb vizekre.

2020 szeptemberében több mint 380 gömbölyűfejű delfin pusztult el ugyancsak Tasmania partjainál. Ez volt a legsúlyosabb ilyen eset Ausztráliában.

Cimkék:
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet