Hirdetés

Rejtélyes medúza-bumm borzolja a kedélyeket

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A Marine Conservation Society szerint az Egyesült Királyságban és Írországban az elmúlt évhez képest 32%-kal nőtt a medúzák észlelése. A szakértők szerint az emelkedés oka a melegedő vizek, a viharok és a szárazföldi szelek együttese lehet.

A Marine Conservation Society legfrissebb jelentéséhez bárki beküldhetett adatokat arról, hol és mennyi medúzát észleltek. Ezeket az adatokat elemezték, különös tekintettel a fajokra, az egyes populációk méretére és az elmúlt időszak trendjeire.

Angus Jackson tengeri kutatásokért felelős adatelemző a CNN-nek azt mondta: ahogy tavasszal elkezd felmelegedni a víz, a medúzák szaporodni kezdenek, majd ahogy egyre melegszik a víz, a körülmények egyre optimálisabbak, és egyre több lesz a táplálék is, a szaporodás is felgyorsul.

Mivel a tengerek hőmérséklete nő, a medúzapopuláció is hihetetlen gyors növekedésnek indul. 

Az elmúlt néhány évtizedben az óceánok nyelték el annak a hőnek a 90 százalékát, amely a bolygót fűtő fosszilis tüzelőanyagok elégetésével keletkezik, ráadásul az egyre gyakoribb hőhullámok is rátesznek erre egy lapáttal.

Tudósok szerint ugyanakkor a medúzák robbanásszerű szaporodását nem tulajdoníthatjuk kizárólag a klímaváltozásnak, számtalan más oka is lehet - például a viharok és a szárazföldi légmozgás - de az biztos, hogy ha a hőmérséklet tovább emelkedik, a tendencia folytatódik.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés