Hirdetés

Rejtélyes dolog jelent meg az égen Budapest felett - Ön szerint mi lehet az?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Több különös fotó is megjelent az Időkép weboldalán, miután vasárnap este egy rejtélyes, kékes-lilás színű gyűrű jelent meg Budapest fölött az égen. 

A rejtélyes jelenséget többen meg is örökítették. A legtöbb felvételen azt látni, hogy Budapesten, a Mol-torony magasságában egy furcsa, kékes-színű gyűrű lebegett az ég felett - írja a hvg.hu.

Persze ahogy az lenni szokott, rögtön elindult a találgatás, hogy mi állhat a rejtély mögött. Volt, aki arra tippelt, hogy a sarki fény pompázott Budapest felett.

„A sarki fény nem ilyen szabályos alakzatban jelenne meg, és nem ilyen intenzíven, ha az eget vastag felhőréteg takarja” – mondta a lapnak Tóth Gábor Gyula, az Időkép munkatársa. 

De ha nem a sarki fény, akkor mi állhat a jelenség mögött?

Hivatkozás másolása

Tóth Gábor Gyula úgy véli, a jelenséget a mesterséges fény okozhatta, ami alulról világította meg a felhőt. "A gyűrű az alacsony felhőalap és a magas páratartalom miatt látszódott ennyire" - fűzte hozzá. 

Szalai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Asztrofizikai Kutatócsoportjának adjunktusa szerint is a mesterséges fény állhat a dolog hátterében. "Úgy tűnik, hogy ez mesterséges fény - feltehetően valamilyen környékbeli, kékes LED-del felszerelt épületkivilágítás szóródó fénye az alacsony felhőzeten” – fogalmazott a szegedi tudós.

Könnyedén elképzelhető, hogy valójában tényleg a mesterséges fény okozta a furcsa jelenséget, ugyanis vasárnap este az autizmus világnapja alkalmából több budapesti középület is kék kivilágítást kapott, így volt ezzel a kör alakú Nemzeti Atlétikai Központ is - jegyezte meg a lap. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés