Hirdetés

Káprázatos jelenség látható Magyarországról - itt a dátum

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Egyszerre három égitest: a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása figyelhető meg az égbolton február 22-én alkonyat után.

Illusztráció
Illusztráció

A Svábhegyi Csillagvizsgáló keddi közleménye szerint este hat óra körül különösen esztétikus hármas együttállásban gyönyörködhetünk: a bő kétnapos, vékony holdsarlót alulról a ragyogó Esthajnalcsillag, felülről pedig a fényes Jupiter fogja majd közre.

A közlemény szerint az égitestek megfigyeléséhez nem kell semmilyen segédeszköz, elég, ha a kitakarástól mentes nyugati horizont fölé tekintünk. Mint írták, ezt megelőzően, február 21-én 18:05 perckor már megfigyelhető az égi hármas, de más felállásban: az alig másfél napos, hajszálvékony holdsarló felett ragyog majd a Vénusz, felette pedig a Jupiter látható.

A közlemény szerint a Vénusz, azaz az Esthajnalcsillag 22-én közel hússzor fényesebb lesz, mint az égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz (természetesen a Nap után). Emellett a Jupiter a tavaly őszi földközelsége után még mindig meghatározó fényességgel uralja az esti égboltot.

Az égitestek együttállásáról és annak megfigyeléséről részletes blogbejegyzés olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló Univerzum hírei blogoldalon.

Néhány gondolat a csillagászatról

Hivatkozás másolása

A csillagászat az égitestek, például a csillagok, bolygók, galaxisok és az univerzum vizsgálatával foglalkozó tudományág. A csillagászok megfigyelik az égitesteket a Földről vagy a világűrből, és alkalmazzák az asztrofizikai elméleteket és módszereket, hogy megértsék azokat a jelenségeket és folyamatokat, amelyek az univerzumot mozgatják. 

A modern csillagászat fontos eredményei közé tartozik az univerzum kialakulásának és fejlődésének megértése, a sötét anyag és energia felfedezése, a csillagok életciklusának feltárása, az exobolygók kutatása és a gravitációs hullámok észlelése. A csillagászat további kutatásai lehetőséget adnak az emberiség számára, hogy elmélyítse a tudományos ismereteket, és felfedezze az univerzum végtelen csodáit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés