Hirdetés

Egy kisebb vagyont érhet, ha van otthon ilyen 200 forintosa

Nap Híre portré Nap Híre

Bár már évekkel ezelőtt kivonták a forgalomból, sokaknál lapulhat még otthon egy-egy példány - ez most aranyat érhet.

A Károly Róbert arcképével az előoldalán nyomtatott 200 forintos bankjegy 1998. május 1-jétől volt forgalomban. 2009. június 15-én, kicsivel több, mint 10 év után a 200 forintos bankjegyet felváltotta a ma is használatos 200 forintos érme, a Károly Róbertes készpénzek javarészét pedig megsemmisítették. 

Bár a jegybank 2029. november 15-éig vállalja, hogy a régi 200-asokat becseréli törvényes fizetőeszközre, jobban járunk, ha elgondolkozunk azon, hogy az emlékbe félretett készpénzeket inkább eladjuk - írja a Világgazdaság

A portál szúrta ki, hogy egy gyűjtő közel 350 ezer forintot kér egy ilyen bankjegyért, a magas árazást pedig azzal indokolja az eladó, mert ez a modern forgalmi forintbankjegyek egyik legritkább példánya, amit úgynevezett UNC állapotban sikerült megőrizni (az UNC besorolás a lehető legjobb, tökéletes állapotban megőrzött, forgalomban sosem használt készpénzre utal).

Egy másik, eladásra kínált 200 forintost azért áraztak be 150 ezer forintra, mert Járai Zsigmond volt jegybankelnök aláírása van rajta. Az eladó egy eredetigazolást is csatolt a bankjegy mellé, Járai állítólag a Herendi Porcelánmanufaktúra Múzeumában írta alá a kiadványt.

Vannak még olyan 200-asok, amiket 100 ezerért akarnak eladni - ezek ugyanolyan UNC-állapotú bankjegyek. Azonban ha olyan készpénzünk van a fiókban, ami gyűrött, és jól láthatók rajta a forgalom nyomai, azok jóformán semmit sem érnek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés