Hirdetés

Az ember, aki csodát tett az osztrák válogatottal

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Amikor Ralf Rangnick rövid néhány hónapos átmeneti edzősködés után távozott a Manchester Unitedtől, sokan leírták a ma 65 éves menedzsert. Nagyobbat nem is tévedhettek volna.

Mint arról beszámoltunk, a grúzok portugálok elleni győzelmével kiesett magyar labdarúgó-válogatott számára hivatalosan is véget ért a németországi Európa-bajnokság, ugyanis a csapat csütörtökön kora délután elhagyta a dél-bajorországi bázisát.

Ausztria mindenki meglepetésére csoportelsőként jutott tovább egy olyan csoportból, ahol Franciaország és Hollandia is szerepelt. Ebben kulcsszerepe van a szövetségi kapitánynak, Ralf Rangnicknak – írja a BBC.

A 65 éves, két éve a Manchester United élére ideiglenes menedzsernek kinevezett szakember nem tudta hozni a szükséges eredményeket és teljesítményt az Old Traffordon, miközben úgy tűnt, hogy néhány játékosa sem tisztelte őt - Cristiano Ronaldo azt mondta, hogy soha nem tekintett rá főnökként (bár CR Rangnick utódjával, Erik Ten Haggal sem jött ki, mint ismert).

Kedden Berlinben azonban Ausztria csapata olyan teljesítményt nyújtott Hollandia ellen, amely nemcsak azt mutatta meg, hogy Rangnick miért érdemelte ki a "Gegenpress keresztapja" címet, hanem azt is bizonyította, hogy a jelenlegi játékosai teljes mértékben mögötte állnak.

Marcel Sabitzer csapatkapitány, aki góllal biztosította a hollandok elleni 3-2-es győzelmet, amellyel Ausztria a Franciaországot is magában foglaló csoport élén végzett, ezt mondta: "Nagyon jó érzés ebben a csapatban játszani, és nagyon élvezek minden egyes napot ezzel a csapattal és a stábbal. Szeretnék még egy kicsit tovább itt maradni."

A hollandok elleni eredmény megmutatta, hogy jó döntés volt Rangnicknak időt adni arra, hogy az ő elképzelései szerint formálja az osztrák csapatot. Az eredmények vegyesek voltak, miután 2022 áprilisában kinevezték a válogatott menedzserévé, de idővel a csapat lenyűgöző teljesítményt nyújtott, legyőzte Olaszországot, és döntetlent ért el Belgium és Franciaország ellen a tornát megelőzően.

Ausztria négy mérkőzéséből hármat megnyert, mielőtt Németországba utazott, és miután a D-csoport nyitómeccsén egy öngól miatt vereséget szenvedtek Franciaországtól, Lengyelország és Hollandia - a torna egyik favoritja - ellen győzelemmel válaszoltak.

Kedden Rangnick csapata fáradhatatlan energiával játszott, és igyekezett gyorsan visszaszerezni a labdát, miután elvesztette azt. A holland játékosok időnként kimerültnek tűntek az ellenfél akaratával szemben.

"Egyértelmű fejlődés látható, mióta [Rangnick] csatlakozott a csapathoz" - tette hozzá Sabitzer. "Korábban egy kicsit passzívak voltunk [amikor az ellenfélnél volt a labda], de ezen határozottan változtattunk. Most már nagyon erősek vagyunk [ezekben a helyzetekben], így mindenki tudja, hogy ha elveszítjük a labdát, akkor váltani kell, és meg kell szerezni a labdát. Ez a legnagyobb különbség."

Tom Middler, a "The Other Bundesliga" című osztrák labdarúgó-podcast házigazdája szerint ez az osztrák csapat teljesen más, mint Rangnick elődje, Franco Foda alatt. "Néhány emlékezetes alkalommal Franco Foda visszafogta játékosait, amikor azok ösztönösen próbáltak előre menni és nyomást gyakorolni, így a jelenlegi stílus nem is lehetne sokkal nagyobb ellentétben a korábbi védekező, óvatos Ausztriával" - mondta a BBC Sportnak. "A játékosok határozottan úgy tűnik, hogy tisztelik [Rangnickot], és úgy tűnik, nagyon boldogok vele az élén, mivel az ő futballja sokkal közelebb áll ahhoz, amit a legtöbb játékos a klubjaiból ismer."

A statisztikák is azt mutatják, hogy Ausztria az egyik leghatékonyabban presszingelő csapat volt az Euro 2024-en. Az adatok azt mutatják, hogy csak Németország engedett meg kevesebb passzt az ellenfelének, mielőtt elvette volna tőlük a labdát.

Ugyanakkor Ausztria követte el a legtöbb szabálytalanságot is az Euro 2024-en, 49-et az eddigi három mérkőzésükön, ami rávilágít arra az agresszivitásra, amellyel levadásszák ellenfeleiket.

"Csak nézem Ausztriát, és azt, ahogyan a labdabirtoklásban és a labdabirtokláson kívül is szervezettek" - mondta a korábbi Liverpool-védő, Stephen Warnock a BBC Radio 5 live műsorában. "Nagyon rendezettek, minden egyes játékos már kijött arra a pályára, és tudja, mit várnak el tőlük. Ez a csapat kollektívája, és ez kiemelkedő."

A válogatott futball Rangnick igazi terepe?

Hivatkozás másolása

Rangnick hosszú és változatos karriert futott be klubmenedzserként, a Manchester United volt a 13. csapat, amelyet edzett, de ritkán volt hosszú életű a pályafutása egy-egy klubnál. Úgy tűnik azonban, hogy az osztrák válogatottnál megtalálta a megfelelő munkahelyet. A nyári Európa-bajnokság előtt elutasította a klubfutballba való visszatérés lehetőségét, miután a Bayern München megkereste.

"Ralf Rangnick szinte nevetség tárgya volt, amikor elhagyta a Manchester Unitedet" - mondta Simon Stone, a BBC Sport vezető futballhíradójának riportere. "Két győzelem az utolsó 10 meccséből, amit ideiglenes menedzserként játszott, beleértve a Liverpool és a Brighton elleni négygólos vereségeket, a reményei, hogy megkapja a technikai igazgatói állást, már régen elszálltak. A történelem azonban kegyes volt hozzá. A United állapotáról elmondott lesújtó értékelése szinte 100%-os pontosságúnak bizonyult, és nem meglepő, hogy szövetségi kapitányként is remekel. A válogatott futball jól illik analitikus szemléletmódjához, és időt ad neki, hogy barkácsoljon az ötleteivel, és teret a tervei megfogalmazásához."

Ausztria eljuthat a végsőkig?

Hivatkozás másolása

Miután Ausztria a torna előtti favorit Franciaországot és Hollandiát is magában foglaló csoport élén végzett, vitathatatlanul komolyan kell venni, mint az Euro 2024 egyik esélyesét. Rangnick azonban lekicsinyelte csapata esélyeit. "Már hónapokkal ezelőtt is mondtam, hogy nem tartom valószínűnek, hogy megnyerjük az Eb-t" - mondta. "Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy teljesen kizárnám-e, azt mondanám, hogy még mindig nem túl valószínű, de a srácok a lehető legmesszebbre akarnak jutni, és lépésről lépésre haladunk."

Sabitzer valamivel optimistábban nyilatkozott Ausztria tornaesélyeiről. "Az első lépést megtettük" - mondta. "Ez egy nagyon nehéz csoport volt, de ha egyszer bekerülsz az egyenes kieséses szakaszba, akkor bármi megtörténhet. Csak a következő meccsre koncentrálunk, és megvan a minőségünk ahhoz, hogy bármelyik ellenfelet legyőzzük."

Most minden szem Ausztriára szegeződik, és arra, hogy milyen messzire juthatnak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés