Hirdetés

Putyin szövetségesei nőket vakítanak meg büntetésül

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az ENSZ nem foglalkozik az iráni emberi jogi bűncselekményekkel

Hivatkozás másolása

Három nőt ítéltek részleges megvakításra Iránban, ahol a nyilvános kivégzések mellett más kegyetlen büntetési formákat is alkalmaznak.

A Hamshahri teheráni napilap beszámolója szerint a három ügyet - egymástól függetlenül - nemrég jogerősen lezárták, és elrendelték az ítéletek végrehajtását. A bíróság indoklása szerint a vádlottakat az iszlám törvények alapján azzal kell büntetni, mint amilyen kárt ők okoztak másban.

Az egyik női elítélt 2011-ben egy vita során savat dobott egy nőre. Egy másik elítélt 2017-ben késsel támadott meg egy férfit. A harmadik elítélt vadászfegyverrel támadt egy férfira.

A különösen kegyetlen iráni büntetési módokkal szemben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa eddig semmilyen lépést nem tett, miközben például Izraelt – a Közel-Kelet egyetlen demokratikus és plurális társadalmát - évente több tucat határozatban marasztalja el ugyanez a testület.

A saría, vagyis az iszlám vallási törvény szigorú iráni értelmezése szerint a tolvajokat ujjak vagy kezek amputálásával is büntetik.

Július 27-én az iráni hatóságok egy guillotine-hoz hasonló szerkezettel amputálták egy elítélt tolvaj ujjait a hírhedt teheráni Evin börtön egyik klinikáján. Iráni emberi jogi aktivisták szerint a bírósági amputáció során az elítélt nem kapott érzéstelenítést.

Irán azzal védi a gyakorlatot, hogy a szemkivájás és az amputálás a „természetbeni megtorlás” kategóriájába tartozik, és hatékony eszköz a bűncselekmények visszaszorítására. 

A testi fenyítés egy másik formája, a korbácsolás, Iránban több mint 100 bűncselekményért alkalmazható, például házasságtörésért, nyilvános csókolózásért, istenkáromlásért, csalásért, alkohol eladásáért vagy fogyasztásáért, vegyes nemű partikért és a ramadán hónap alatti étkezésért, amikor a muszlimok nappali böjtöt tartanak.

A saját állampolgáraival szembeni kegyetlenség mellett Irán készen áll az atomfegyver elkészítésére, rendszeresen elpusztítással fenyegeti Izraelt, és támogatja a riválisnak tartott arab államokkal szembeni terrortámadásokat is. Ennek ellenére Joe Biden amerikai elnök és európai szövetségesei mindent megtesznek, hogy új nukleáris megállapodást kössenek Iránnal, miközben a teheráni rezsim szoros kapcsolatban áll Oroszországgal is. Néhány hete Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tajjip Erdogan török elnök tárgyalt az iráni fővárosban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés