Hirdetés

Hadat üzent a terrorállam: „Atombombát robbantunk New Yorkban”

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az Iráni Forradalmi Gárda videóban üzent az Egyesült Államoknak

Hivatkozás másolása

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda szerint az iszlám rezsim bármikor képes atomfegyvereket kifejleszteni és „pokoli romhalmazzá” változtatja New Yorkot, ha Izrael vagy az Egyesült Államok megtámadja.

A Telegram-csatornán közzétett videóban bemutatják az atomtöltet célba juttatására alkalmas Emad ballisztikus rakétát, amelynek hatótávolsága 1700 km. A fenyegetésekről az Iran International ellenzéki emberi jogi szervezet számolt be.

Mint arról beszámoltunk néhány napja az észak-koreai diktátor is azzal fenyegetőzött, hogy atomcsapást mér Wasingtonra, a kínai légierő pedig az amerikai képviselőház elnökének gépét lőné le, ha Nancy Pelosi felkeresné Tajvant, amit Kína saját birtokának tekint.  

„Irán azonnal elkészíti az atombombáját, ha a natanzi nukleáris létesítményeket megtámadják” – hangzik el a videóban. Az Iráni Forradalmi Gárda „ostoba hibának” nevezte a terveket, hogy bárki meg tudná akadályozni Teherán nukleáris programját, mert az atomlétesítményeik túlélnének bármilyen támadást.

A Telegram-videó rövid időn belül már a második alkalom, hogy iráni részről megerősítették a nukleáris fegyverprogram létezését. Az iráni legfelsőbb vezető, Ali Khameinei ajatollah egyik főtanácsadója július közepén azt állította, hogy Teherán már képes atomfegyver előállítására.

Kamal Kharazi az Al Jazeerának azt mondta: „Nem titok, hogy megvannak a technikai lehetőségeink egy atombomba előállítására, de nincs döntésünk erre vonatkozóan”.

Karazi, aki az iráni Külkapcsolatok Stratégiai Tanácsát vezeti, hozzátette: „Néhány nap alatt képesek voltunk 60 százalékosra dúsítani az uránt, 

és könnyen előállíthatunk 90 százalékos dúsítású uránt”.

Irán uránkészletei jelenleg 60%-os dúsításúak tisztaságúak, ami jóval magasabb, mint a polgári célú nukleáris programhoz szükséges 3,67%-os tisztaság. Egy nukleáris fegyverhez 90%-os tisztaságúra dúsított uránra van szükség. 

Szakemberek úgy vélik, hogy Irán négy hét alatt befejezhetné az atombomba előállításához szükséges uránium dúsítását.

Korábban Irán határozottan azt állította, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál. Ennek ellentmondott, hogy egyetlen, tisztán polgári célú nukleáris programot fenntartó ország sem dúsított még olyan mértékben uránt, mint az iszlám köztársaság. 

A fenyegetések dacára Joe Biden elnök és nyugati szövetségesei bíznak abban, hogy újra köthető lesz a 2015-ös atomalku Iránnal, amelyet Donald Trump felmondott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés