Hirdetés

Putyin atomháborúra készül, bunkerbe menekül az orosz elnök

Nap Híre portré Nap Híre

Az orosz elnök országos atomriadót rendelt el szerdára. Az ATV cikke szerint arra készülnek, hogy egy nyugati atomcsapásban az ország 70%-a elpusztul, és általános statáriumot kell elrendelni. Ez az országos szintű gyakorlat a nukleáris háborúra való felkészülést szolgálja. 

Korábban soha nem volt ilyen átfogó, az ukrán határtól Kamcsatkáig terjedő készültség, csak régiónként tartottak atomtámadást szimuláló tesztet. 

Az egynapos nukleáris támadási gyakorlat abból a feltételezésből indul ki, hogy a NATO atomcsapást mér Oroszországra, amelyben az orosz lakásállomány és az életfenntartó létesítmények 70%-a megsemmisül. A forgatókönyv szerint az országban statáriumot vezettek be, és teljes körű mozgósítást is elrendelnek. A teszt során azt is modellezik, milyen másodlagos veszélyt jelentenek az atomerőművekben és más kulcsfontosságú létesítményekben keletkező károk. 

Az állami és a regionális hatóságoknak is lesz feladatuk, nekik  rendkívüli mentőcsapatokat kell szervezniük az élelmiszer- és egészségügyi ellátás biztosítására, valamint a radioaktív sugárzás elleni védelemre.

Az előkészítő dokumentum szerint fel kell készülni a háború eszkalálódására, beleérve a nukleáris hatalmak részvételével zajló világméretű konfliktust is. A lakosságot az életveszélyessé vált zónából Csernobilhoz hasonlóan tartósan ki kell telepíteni, ami példátlan méretű belső lakosságcserét jelent. 

Az is kiderült, mit csinál közben az orosz elnök

Hivatkozás másolása

Putyin közben a nukleáris armageddon elől az ország különböző pontjain lévő atombunkereinek egyikébe költözik, emellett rendelkezésére áll egy flottányi „Doomsday” Il-80 Maxdome repülőgép is, amelyek légi vezérlési központként tudnak működni.

A nukleáris háborúra felkészülést nem csak az országos katasztrófa gyakorlat szolgálja, hanem előkészületek történtek egy kísérleti atomrobbantás végrehajtására is az Északi-sarkkör térségében. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter augusztusban ellátogatott Novaja Zemljára, ami azt jelzi, hogy a tesztek több évtizednyi szünet után hamarosan újra kezdődhetnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés