Hirdetés

Az ország legismertebb pszichológusa kapta idén a Laposföld-díjat

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Szkeptikus Társaság Laposföld-díját a tudomány prezstízsének és társadalmi elfogadottságának lerombolásában elévülhetetlen érdemeket szerzett személyeknek vagy szervezeteknek adják át. 

2023-ban immár harmadjára osztották ki a Laposföld-díjat, amit idén a Szkeptikus Társaság Prof. dr. Bagdy Emőkének adott. A társaság közleménye szerint az ország legismertebb pszichológusa a szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elköteleződésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért kapta meg az elismerést. 

A jelöltek között volt még Sebestyén Balázs is, aki a tényekre alapuló tájékoztatás és szórakoztatás helyett a szóbeszédekre és laikus saját fejtegetésekre épülő, de nagyon határozottan, nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért érdemelte ki a jelölést - idézte a közleményt az RTL.

De jelölték még dr. Bogár László közgazdászt is a jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének. 

Dr. Máté Gábort a lelki traumák és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért, valamint az orvosi etika szabályainak a rendszeres és súlyos megsértéséért jelölték. 

Valamint prof. dr. Bardócz Zsuzsannát is jelölték, a félrevezető, áltudományos nézeteket terjesztő tevékenységért, melyet több, mint két évtizede, tudománytalan anti-GMO kampányokban való részvétellel kezdett, de az elmúlt évre kártékony munkásságát kiterjesztette a téveszmék agykárosító mikrohullámoktól világ-összeesküvéses konteókig terjedő széles spektrumára.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés