Hirdetés

Prigozsin kimondta, amitől Putyin retteg - ha ez igaz, fordulat jöhet a háborúban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Jevgenyij Prigozsin nem hajlandó szerződést aláírni az orosz védelmi minisztériummal, és kijelentette, nem biztos hogy a zsoldoscsoport Ukrajnábana marad.

Mint ismert, az orosz védelmi minisztérium azt követelte, hogy az Ukrajnában harcoló zsoldoscsoportok július 1. előtt írjanak alá egy szerződést, hogy növeljék az orosz hadsereg hatékonyságát. Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatja a minisztérium utasítását, azonban a Wagner-vezér megint az orosz vezetők ellen fordult. 

Jevgenyij Prigozsin kijelentette ugyanis, hogy nem fog aláírni semmilyen szerződést Szergej Sojgu tárcavezetővel. Oroszország legerősebb zsoldoscsoportjának vezetője még azt is belengette, hogy kivonja csapatait az orosz-ukrán konflktusból.

Nem vagyok benne biztos, hogy Ukrajnában fogunk dolgozni

- mondta a Wagner-vezér a Sky News-nak. Prigozsin az ukrán ellentámadással kapcsolatban is megszólalt. Szerinte minden támadást és annak eredményét azután kell értékelni, miután az ellenség támadási potenciálja kimerült.

Amennyire tudom, Ukrajna támadási potenciálja még messze, messze nem merült ki

- tette hozzá. 

Amennyiben a Wagner csoport elhagyná Ukrajnát, a zsoldosok harcolhatnának a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban, Burkina Fasóban, Maliban és Líbiában, ahol egyébként is erős a csapat jelenléte - írja a napi.hu.

Vlagyimir Putyin kedden világossá tette: szeretné, ha minden katonai magáncég aláírná a szerződést. Az orosz elnök azt is szeretné, ha a törvényt úgy módosítanák, hogy legalizálják tevékenységüket, pontot téve ezzel az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoport között régóta húzódó vitára. "Ez az egyetlen módja a szociális garanciák biztosításának a zsoldos katonák számára, mivel jelenleg nincs szerződésük az állammal és nincs szerződésük a védelmi minisztériummal" – mondta Putyin tájékoztatóján.

Az új szerződéses rendszer sokkal szorosabban integrálná Wagnert és az egyes kormánytisztviselők által vakmerőnek tartott Prigozsint a védelmi minisztérium parancsnoki struktúrájába, méghozzá a minisztériumnak alárendelt pozícióban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés