Hirdetés

Putyin súlyos válaszlépést ígér, Prigozsin a legrosszabbra számíthat

Garai Kitti portré Garai Kitti

Péntek éjjel a Wagner-zsoldoscsoport főnöke lépéseket is tett annak érdekében, hogy valóra váltsa fenyegetéseit, és ezt már Vlagyimir Putyin orosz elnök sem hagyta szó nélkül.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Jevgenyij Prigozsin hadat üzent az orosz védelmi minisztériumnak. A Wagner-vezér súlyos fenyegetést küldött a Telegramon: "Mindenkit, aki megpróbál ellenállni, úgy tekintjük, mint veszélyforrást, és azonnal megsemmisítjük, beleértve az utunkba kerülő ellenőrző pontokat is. És minden repülőt, amit a fejünk fölött látunk. Arra kérek mindenkit, hogy maradjon higgadt, ne engedjen a provokációknak, és maradjon otthon" - üzente. 

Péntek éjjel a Wagner-zsoldoscsoport főnöke lépéseket is tett annak érdekében, hogy valóra váltsa fenyegetéseit: Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeket. A 24.hu felidézte, hogy Prigozsin korábban azt állította, hogy "igazságmenetet szervez", ugyanakkor leszögezte, hogy nem tervez puccsot végrehajtani. A Wagner-vezér lázadásának előzménye, hogy állítása szerint az orosz hadsereg tegnap rakétatámadást intézett a Wagner egyik bázisa ellen, a támadásban pedig sok katonája odaveszett.

A Wagner csoport vezetője később arra célozgatott, hogy szombaton egy fegyveres konvojt küld 1200 kilométeres rohamra Moszkva felé, hogy megdöntsék a katonai vezetést. Az orosz helyi tisztviselők arról számoltak be, hogy egy katonai konvoj haladt át az Oroszország déli részét Ukrajnával összekötő fő atuópályán. A lakosságot figyelmeztették: kerüljék a környéket. Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin időközben bejelentette, hogy terrorellenes intézkedéseket hoznak a biztonsági intézkedések megerősítése érdekében. 

Az interneten később elkezdett egy olyan videó terjedni, amelyen az látható, hogy Prigozsin találkozik  Yunus-Bek Jevkurov orosz védelmi miniszter-helyettessel. A videóban azt állítják, hogy Prigozsin leült tárgyalni Jevkurovval és Vlagyimir Sztepanovics Alekszejevvel, az orosz katonai hírszerző szolgálat helyettes főnökével.

Putyin is megszólalt

Hivatkozás másolása

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédett intézett a nemzethez, és közölte: szerinte árulás történt. Világossá tette, hogy a fegyveres erők megkapták a szükséges parancsokat.

Amivel most szembenézünk, az árulás. Személyes érdekek vezettek hazánk elárulásához és fegyveres erőink harcához

- mondta Putyin, majd közölte: 

A fegyveres erők megkapták a szükséges parancsokat. Azokat, akiket bevontak a fegyveres lázadásba, felszólítom, hogy hagyják abba bűnözői tevékenységüket.

Putyin közölte azt is, hogy megbüntetik mindazokat, akik a hazaárulás útjára léptek, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megvédje Oroszországot.

Bármilyen belső zűrzavar halálos fenyegetést jelent államiságunkra, nemzetünkre. Csapást jelent Oroszország népére, a hazánk védelmében tett cselekedeteinkre. Egy ilyen fenyegetés súlyos válaszlépést követel tőlünk.

- jelentette ki. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés