Hirdetés

Pótolhatatlan: Eltűnt Attila hun király koronája az ukrán fronton

Morvay Péter portré Morvay Péter

Nyoma veszett a világ egyik legértékesebb ókori műkincsének. Az 1500 évvel ezelőtt készült, drágakövekkel berakott, gyönyörű arany tiara Attila hun király koronája volt.

A különleges diadém mostanra eltűnt a melitopoli múzeumból, és a történészek attól tartanak, hogy talán örökre. A múzeumi hatóságok szerint az orosz csapatok elszállították a felbecsülhetetlen értékű koronát és sok más kincset, miután februárban elfoglalták az ukrajnai várost.

Nem ez az egyetlen műkincs, aminek nyoma veszett a háborúban. 

Az ukrán hatóságok szerint az orosz inváziót történelmi helyszínek és kincsek ipari méretű pusztítása és kifosztása kíséri.

Az Associated Pressnek adott interjújában az ukrán kulturális miniszter azt állította, hogy az orosz katonák csaknem 40 múzeumban fosztogattak.

„A kulturális helyszínek kifosztása és megsemmisítése több százmillió eurós veszteséget okozott” 

- mondta Oleksandr Tkacsenko.

Amikor az orosz csapatok megrohamozták a Melitopolt, a Helytörténeti Múzeum dolgozói megpróbálták elrejteni a hun koronát és több száz más kincset. 

Az orosz katonák azonban végül felfedezték az épület titkos pincéjét, ahol a múzeum munkatársai elrejtették a múzeum legértékesebb tárgyait, összesen mintegy 1700 más műkincset. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés