Hirdetés

Rendkívüli figyelmeztetést adott ki a Magyar Posta: ez mindenkit érint

Garai Kitti portré Garai Kitti

Elveszíthetjük a pénzünket, ha erre nem figyelünk oda.

Adathalászok miatt adott ki figyelmeztetést a Magyar Posta, ugyanis az utóbbi időszakban ismét megnövekedett a Magyar Posta és szolgáltatásai (például EMS-szolgáltatás) nevében történő visszaélések száma, amelyekben az állami cég védjegyeit és arculati elemeit jogosulatlanul felhasználva igyekeznek megtéveszteni a lakosságot.

A hamis e-mailben vagy SMS-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését. Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis e-mailben vagy SMS-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni - írja az Infostart.

A levélben látható „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot”, vagy „Erősítse meg címét”, “Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését”, illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet. Az is előfordulhat, hogy a link megnyitásával rosszindulatú, kártékony szoftvert telepítenek az eszközünkre.

A cég arra figyelmeztet, hogy ha ilyen gyanús e-mailt vagy SMS-t kapunk, semmiképp ne kattintsunk a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjunk meg adatokat! Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy SMS esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés. A társaság soha nem küld külföldi telefonszámról vagy „.com” végződésű e-mailcímről ügyfélértesítéseket.

Felhívták a figyelmet: a Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy SMS fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel. Felhívják a figyelmet, hogy amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldeménye, a Posta honlapján a kód beírásával bármikor elérhetőek a hiteles szállítási információkat.

Gyanakodjon, ha ezzel találkozik

Hivatkozás másolása
  • az ismeretlen feladó,
  • a magyartalan megfogalmazás és/vagy a túlzottan sürgető hangvétel,
  • a helyesírási hibák, az ékezetek használatának mellőzése, cirill vagy kínai karakterek használata,
  • ha nem is rendeltünk csomagot, mégis arról értesítenek, hogy fizessünk a megrendelt csomagért,
  • a túl kecsegtető, drága telefon vagy egyéb nyeremény ígérete.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés