Hirdetés

Eljött a vég? Nápolyban már ananászos pizzát is lehet kapni, mindenki kiborult

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Egy pizzamester felvette az étlapjára az ananászos pizzát Nápolyban, a pizza fővárosában.

Bárki, aki járt már Olaszországban, tudja, hogy vannak íratlan szabályok, amelyeket be kell tartani – és a legfontosabbak az étkezés körül forognak. Cappuccino délelőtt 11 után? Csak turistáknak. Bolognai spagetti? Borzasztó gondolat. Ananász a pizzán? Eretnekség – legalábbis eddig az volt.

De lehet, hogy 2024 éppen az az év lesz, amikor az ananászos pizza megroppantja Olaszországot - fogalmaz a CNN - , köszönhetően Gino Sorbillónak, a híres nápolyi pizzaiolónak (pizzamester), aki felvette étlapjába a rettegett „ananákat” a Via dei Tribunali-n, a világ legismertebb pizzautcáján, a pizza fővárosában.

Sorbillo „Margherita con Ananas” alkotása 7 euróba (2700 forintba) kerül. De ez nem az általunk is hawaii: ez egy pizza bianca, vagyis nincs rajta paradicsomos alap, illetve nem kevesebb, mint háromféle sajttal van megszórva, és az ananász kétszer sütik meg a karamellizált érzésért.

Az ananászos pizza
Az ananászos pizza Gino Sorbillo

Sorbillo, egy harmadik generációs pizzaiolo elmondta, hogy azért alkotta meg ezt a pizzát, hogy „küzdjön az élelmiszer-előítéletekkel”. "Sajnos az emberek követik a tömeget, és mások nézetei vagy véleménye alapján formálják az ízlésüket” - mondta.

“Az elmúlt néhány évben észrevettem, hogy sokan elítéltnek összetevőket vagy az ételek elkészítésének módjait pusztán azért, mert a múltban a legtöbb ember nem ismerte őket, ezért szerettem volna ezeket a vitatott hozzávalókat – amelyeket úgy kezelnek, mintha mérgek lennének – rátenni  egy nápolyi pizzára, hogy ízletes legyen.”

Az, hogy mindezt a 3000 éves múltra visszatekintő Nápoly történelmi központjában található főhadiszállásán kövesse el – a Sorbillónak 21 üzlete van szerte a világon, köztük Miamiban, Tokióban és Ibizán – ,szintén fontos szempont volt – mondta.

Az ananászt a sütőben elősüti, majd lehűti. Ezután füstölt provolát (egy helyi tehéntejes sajtot Campaniából), extra szűz olívaolajat és friss bazsalikomot ad hozzá, mielőtt megsüti a pizzát a fatüzelésű kemencében. Ahogy a pizza kijön a sütőből, kétféle füstölt cacioricotta sajt „mikroforgácsát” szórja rá: az egyiket a szardíniai kecsketejből, a másikat a közeli Cilento környéki bivalytejből készül. “Ettől igazán finom” - tette hozzá.

A szentségtörő ananász

Hivatkozás másolása

Ízletes vagy nem, az ananász a pizzán a legtöbb olasz számára kiábrándító, Sorbillo pizzájára pedig – amelyet ezen a héten mutatott be a közösségi médiában – sokan nem reagáltak túl jól. Sorbillo pizzája szabályosan “felzúdulást" okozott, és még az országos tévében is téma volt.

Gino Sorbillo
Gino Sorbillo Gino Sorbillo

De azt mondja, hogy akik elég kíváncsiak voltak, hogy kipróbálják, azok kedvezően fogadták.

"Mielőtt bemutattam a közösségi médiában, néhány hétig csendben feltettem az étlapra, és sokan megrendelték, még nápolyiak is" - mondta.

Hozzátette, hogy Olaszország körülbelül fele-fele arányban és elfogadó és elutasító ezzel kapcsolatban. Szerinte az emberek nem elég kíváncsiak, nyitottak, de minden mással szemben is bizalmatlanok.

Barbara Politi, egy gasztro újságíró egyenesen Nápolyba sietett, hogy kipróbálja az új pizzát, és pozitívan értékelte azt. “Finom, friss, támogatom” - írta. “Tudták, hogy az ananász azóta Európa étkezési kultúrájának a része, hogy Kolumbusz Kristóf 1493-ban Guadeloupe-ban megkóstolta és elhozta?” Tehát szerinte csupán ízlésbeli különbségekről van szó. “Tetszett, kicsit olyan, mint a sushi – az elején lehet, hogy nem szereted, de aztán a megszállottja leszel.”

Sorbillo számára az ananász a pizzán semmiben sem különbözik azoktól a kalandosabb feltétektől, amelyekkel az elmúlt években dolgozott. Most például már olyan mortadellákat használnak feltétnek, amiket 10 évvel ezelőtt még nem, de ugyanígy az apróra vágott pisztácia, a porított olajbogyó, a mozzarellahab, vagy a lekvárok jelenléte sem volt régen megszokott a pizzákon, míg ma teljesen elfogadottak. “Miért ne fedezhetnénk fel újra az ananászt? A pizza az elmúlt öt-hat évben új életet élt.”

Úgy véli, hogy először kóstolni kell, utána véleményezni. Voltak idők, amikor sonkát vagy rukkolát sem tettek pizzákra, ma pedig abszolút megszokottak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés