Hirdetés

Hiába szorítottunk az életéért, elpusztult a bálna, amely fennakadt egy homokpadon Perth közelében

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A bálna súlyosan megsérült és le is égett a testének a felszíne.

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, elképesztő videófelvétel készült az ausztráliai Perth egyik strandjánál. Ezen egy hatalmas ámbráscet látható, amint szokatlanul közel úszik a parthoz - annyira, hogy az úszók láthatóan megközelítették a bálnát és voltak, akik meg is érintették.

A bálna később feltűnt egy másik strand közelében is, majd arról számoltak be az ausztrál hatóságok, hogy fennakadt egy homokpadon. Ezt követően azon dolgoztak, hogy vissza tudják vezetni az idős ámbráscetet a mély vízbe, ám keddre elhunyt.

A BBC arról számolt be, hogy a bálna tetemét most eltávolítják a szakemberek, hogy a környéken minimalizálni tudják a cápaveszélyt.

Elég hamar tisztában voltunk vele, hogy nincs jó állapotban

- mondta Mark Cugley, az állami Biodiverzitás, Természetvédelem és Látványosságok Minisztériumának szóvivője, miután szombaton meglátták a Fremantle-i Port Beach közelében a mélytengeri emlőst. 

Bár a 30 tonnás állat először még visszatért a tengerbe, de a vadon élő állatok szakértői figyelmeztetést adtak ki, miszerint fennáll a veszélye annak, hogy partra vetődik. A bálna hétfőn bukkant fel újra a közelben, Rockinghamnél, ahol végül partra vetette magát.

A hatóságok lezárták a strandot, miközben megpróbálták megmenteni. A mentők vízzel permetezték az állatot, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a hólyagosodást és a leégést, de túl gyenge volt ahhoz, hogy visszatérjen a tengerbe, és kedd reggel elpusztult.

Cugley elmondta, hogy a hivatal most terveket készít a tetem daru segítségével történő eltávolítására és hulladéklerakóba szállítására.

Megvizsgáljuk a boncolás vagy a boncolás utáni elemzés lehetőségét is, hogy többet tudjunk meg a bálna haláláról és a fajról, mivel elég szokatlan, hogy egy ámbráscet Perth ezen területén éljen

- hangsúlyozta Cugley. Ausztráliában nem ritkák az egyes bálnák partra vetődései, különösen akkor, ha az állatok betegek, ami során tájékozódási zavarok alakulhatnak ki náluk.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés