Hirdetés

Szorul a hurok Guardioláék nyaka körül?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Megvan, mikor tart meghallgatást a Premier League a Manchester City elleni vádakról.

A Premier League 2023 februárjában számos súlyos pénzügyi szabályszegéssel vádolta meg a Manchester Cityt; az ügyet független bizottság elé utalták. A Premier League vezérigazgatója, Richard Masters szerint már kitűzték a Manchester City meghallgatásának időpontját a Liga pénzügyi szabályainak 115 állítólagos megsértése miatt, de azt nem árulta el, hogy mikorra. A Premier League szerint a Pep Guardiola vezette City, amely ellen 2023 februárjában indult vizsgálat, 2009 és 2018 között kilenc szezonon keresztül megszegte a szabályokat. Az időközben Emírségek-beli tulajdonba került City ez idő alatt háromszor nyert bajnoki címet.

A Premier League a hét elején két csapat, az Everton és a Nottingham Forest ellen is eljárást indított a Liga nyereségességi és fenntarthatósági szabályainak megsértése miatt - az Evertonnak novemberben már10 pontot levontak ugyanezért. 

Amikor a brit alsóház Kulturális, Média- és Sportbizottságának keddi ülésén arról kérdezték, hogy megérti-e a szurkolók csalódottságát a City meghallgatásának [Evertonéhoz és Nottinghaméhez képesti] késedelmével kapcsolatban, Masters azt mondta: "Igen, de ezek nagyon különböző vádak. Ha bármelyik klubot, legyen az akár a jelenlegi bajnok, akár más, a 2023-ra vonatkozó kiadási szabályok megsértése miatt marasztalták volna el, pontosan ugyanabban a helyzetben lenne, mint az Everton vagy a Nottingham Forest. A City ellen felhozott vádak volumene és jellege, amelyekről egyáltalán nem beszélhetek, teljesen más.” Minderről a Sky Sports számolt be.

Hozzátette: „Megvan az eljárás kitűzött időpontja. Sajnos nem tudom megmondani, hogy mikor lesz, de halad az ügy.”

 A Liga illetékesét a bizottsági ülésen kérdezték a Chelsea-vel kapcsolatos eljárásról is. Erre azt mondta: „Mint tudják, a Chelsea új tulajdonosai az FA-nak (az angol futballszövetség), az UEFA-nak és a Premier League-nek információkat szolgáltattak a korábbi tulajdonosokról, és még mindig vizsgáljuk ezt. Addig nem jelentjük be az eredményt, amíg nem fejeztük be ezeket a vizsgálatokat."

A Premier League azt állítja: a City nem adott pontos pénzügyi információkat, és nem hozta teljes mértékben nyilvánosságra az egyik menedzserének négy éven keresztül folyósított pénzügyi javadalmazásokat. A Liga szerint továbbá a City öt éven keresztül nem tartotta be az UEFA pénzügyi fair play szabályait. Azt is állítják, hogy a City nem működött együtt teljes mértékben a Premier League vizsgálatával.

A City határozottan tagadja a vádakat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés