Hirdetés

A Pentagon már a 2026-os kínai-amerikai háborút elemzi

Morvay Péter portré Morvay Péter

Sokkal véresebb konfliktusra számítanak, mint Ukrajnában

Hivatkozás másolása

Miközben Kína kiterjedt hadgyakorlatokat kezdett Tajvan mellett, válaszul Nancy Pelosi amerikai házelnöknek a szigeten tett látogatására, a Pentagon szakértői már le is futtatták egy esetleges amerikai-kínai háború szimulációit.

Mint arról beszámoltunk, Kína kész lett volna lelőni Pelosi gépét Tajvan fölött. Erre nem került sor, de a feszültség drámaian megnőtt a két nagyhatalom között.

Arra voltak kíváncsiak, mi történne, ha az Egyesült Államok háborút indítana Kína ellen Tajvan miatt?

A kiinduló feltételezés szerint 2026-ban Kína inváziót indít Tajvan ellen, amire az Egyesült Államok katonai választ ad. 

A forgatókönyv alapján Kína megszállja Tajvant, hogy kikényszerítse az egyesülést a jelenleg független és demokratikus szigettel, és az Egyesült Államok úgy dönt, hogy határozottan beavatkozik a hadseregével. A szimulációkban nem számolnak nukleáris fegyverek bevetésével. 

Az elemzők szerint a konfliktusban végül amerikai-tajvani győzelem születne, de Mark Cancian, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető tanácsadója szerint drámaian magas árat kellene fizetni ezért.

„A legtöbb - bár nem minden - forgatókönyv szerint Tajvan képes visszaverni egy inváziót”.

„Ennek azonban igen magas ára lesz a tajvani infrastruktúrára és gazdaságra, valamint a csendes-óceáni amerikai erőkre nézve.”

A szimulációs modellekben a kínai rakéták elsüllyesztik az amerikai és japán felszíni flotta nagy részét, és „több száz repülőgépet semmisítenek meg a földön. A szövetségesek légi és tengeri ellentámadásai azonban végül legyűrik a kínai inváziós hadsereget, és mintegy 150 hajót süllyesztenek el. A kezdeti magas amerikai veszteségek oka, hogy az Egyesült Államok nem tud a távolból hatékony hadjáratot folytatni a kínai erőkkel szemben, csak amikor azok közelebb kerülnek.”

Az elemzők egyelőre nem készítettek becsléseket arról, hogy hány emberéletet követelne egy ilyen konfliktus a két nagyhatalom között, vagy milyen átfogó globális gazdasági hatásokkal járna a háború.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés