Hirdetés

Pánikban az Orbán-kormány: katasztrófa a Balatonnál, gazdag pesti nyugdíjasok szorítják ki a fiatalokat?

Nap Híre portré Nap Híre

A Balaton idén nyáron fel fog robbanni, ha a Balaton Sound résztvevőin múlik, de a szabadstrandok szűkülése egyre nagyobb problémát jelent. Ám nem ez a legnagyobb gond.

Navracsics Tibor szerint el kell dönteni, hogy a Balaton lakóhely marad-e, vagy Floridához hasonlóan a gazdag nyugdíjasok pihenőhelye lesz.

A területfejlesztési miniszter egy siófoki konferencián szólalt fel - írja az atv.hu.

 

"El kell dönteni, hogy megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy arra kell berendezkedni, hogy egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felsőközéposztály nyaraló és pihenőhelye legyen" - mondta Navracsics Tibor, aki hozzátette, fontos feladat a vidék népességmegtartó erejének fokozása, ugyanis a Balaton komoly demográfiai válságban van, amivel mindenképpen foglalkozni kell a jövőben.

Kiemelte azt is a miniszter, hogy a cél az, hogy 2030-ra Magyarország bekerüljön az öt legélhetőbb uniós ország közé. Ez pedig elmondása szerint területfejlesztési szempontból azt jelenti, hogy a területi egyenlőségeket csillapítani kell. Az egyik fontos feladat pedig az lenne, hogy fokozzák a vidéki népességmegtartás erejét.

"A belföldi vándorlás, amit a koronavírus-járvány fokozott, és az online munkavégzés előretörése nagy népességgyarapodást hozott az üdülőrégióban, ez azonban nem fiatalította a lakosságát" - magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy ennek oka pedig a magas ingatlanárakban keresendő, ami "halálos csapást" mér a fiatalokra.

A budapesti öreg gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, a Balaton menti településeken élő fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, ugyanis nem tudnak lakást, házat venni, így elköltöznek onnan. Navracsics elmondta azt is, hogy ez ma már nemcsak a tópartot érinti, hanem a háttértelepüléseket is - írja az Infostart.

Hangsúlyozta, ő azon az állásponton van, hogy meg kell tenni minden erőfeszítést a Balaton lakóhelyjellegének visszahozására és erősítésére.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés