Hirdetés

Pánik a Balatonnál: áradástól rettegnek a helyiek

Nap Híre portré Nap Híre

Jócskán a téli szabályozási szint fölött van a Balaton vizének szintje, emiatt elég egy erős szél, és megbillen a tó és a parthoz közeli területeket elárasztja a víz.

Az ATV Híradó riportja szerint a siófoki mércén már tartósan több mint 15 centivel mérnek többet a 110 centiméteres kívánatos szintnél. A fonyódi vízmércén pedig kis híján 130 centis vízállást mértek a napokban. Ez jóval magasabb, mint a télre meghatározott 110 centiméteres érték. A vízügyi szakemberek folyamatosan engedik a vizet, de nem csökken jelentősen a víz a Balatonban. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, újra és újra nagy mennyiségű csapadék érkezik a vízgyűjtő területre, a Zalán keresztül pedig folyamatosan érkezik az utánpótlás a Balatonba. 

Az alacsonyabban fekvő déli parti településeken azt mondják, hogy örülnének, ha gyorsabban engednék a vizet a tóból. "Bízom azokban a szakemberekben, akik erről döntést hoznak, de azt kérem, hogy mindenképpen legyenek figyelemmel arra is, hogy a mi esetünkben 120 centi fölött, már eléggé problémás tud lenni egy ilyen napokig tartó szeles idő" - ezt már Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke mondta.

Van, ahol azonban annak örülnének, ha magasabban állna a víz: Erdélyi Barnabás, Fonyód alpolgármestere azt mondta, amikor magasabb a vízállás, akkor sokkal tisztább és szebb a tó vize. "Egyébként mi azt tartjuk, hogy bízunk a szakemberekben és bízunk a természetben is, hiszen a Balatonnak van egy természetes apadási és áradási folyamata is" - tette hozzá. 

A vízminőségnek nyáron jót tesz, ha bőven van víz a tóban. "Amkor melegszik az idő és napsugaras reggeltől estig, akkor a víz gyorsan fel tud melegedni és akkor az abban lévő mikro- és makro élővilág is beindul, a növényzet is beindul" - ezt már Joó Tamás vitorlázó mondta az ATV Híradó stábjának.

Nyári időszakban, egy-egy kánikulai napon akár egy-másfél centit is csökkenhet a Balaton szintje. Egy száraz, csapadékmentes szezon végére így 50 centi víz is eltűnhet tóból.  

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés