Hirdetés

Ezt a szabályt rengetegen nem ismerik, pedig a megszegése durva büntetéssel járhat

Nap Híre portré Nap Híre

Szabálysértésnek minősül és akár 65 ezer forint bírság vagy elzárás is járhat annak, aki a szemetesekből vagy az utcáról összegyűjtött visszaváltható palackokat dobja be a gyűjtőkbe.

A darabonként 50 forintot érő, visszaváltható aludobozokat és plasztik palackokat egyre többen gyűjtögetik az utcákon is. Nem is csoda, hiszen ebből akár tízezer forintos bevételre is szert tehetnek napról napra. A flakonozásnak is nevezett megélhetési forma azonban sok kérdést felvet, ezért a divany.hu megkereste az Országos Rendőr-Főkapitányságot (ORFK) annak érdekében, hogy megtudják, szabad-e a szemétbe dobott göngyöleget összeszedni – írja a Blikk.

Az ORFK által adott válaszból kiderült, hogy a kidobott palackok jogállását A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza. Ez alapján a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek. 

"A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül – összegezte az ORFK válaszában.

Ennek megfelelően amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul." Ennek a kimenetele pedig a 6500 forintos bírságtól 65000 forintos bírság, vagy akár elzárás is lehet, újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 000 Ft-ig is terjedhet a büntetés.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés