Hirdetés

Nagyon durva ősz elé nézünk: több vírus is meg fogja keseríteni az életünket

Nap Híre portré Nap Híre

Bár még várat magára az igazi őszi idő, de a szakember már most  figyelmeztet: ahogy hidegebbre fordul az idő, várható, hogy egyre többen kapnak majd el felső légúti fertőzéseket. 

"Nincs még valódi ősz, jó idő van, akkor lesz majd nagyon sok beteg, amikor bejönnek a fagyok, a hidegek. Ráadásul nyakunkon lesz az influenza, amit nem fogunk megúszni ebben az évben sem, és úgy tűnik, hogy a koronavírus sem nyugszik, az újabb és újabb változatok valószínűleg több esetet fognak okozni” – fogalmazott dr. Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, Európa más országaihoz hasonlóan itthon is az Eris a koronavírus domináns változata jelenleg, „ami jó hír, mert ez ugyan jobban terjed, mint a korábbi változatok, viszont enyhe tüneteket okoz” - írja a HáziPatika

Egyelőre nagyon sok aggodalomra okot adó variáns nincsen, ezen az őszön nekünk nagyon sok mindenre kell gondolnunk, vírusokra, RSV-vírusra, influenzára, koronavírusra és még sok-sok minden másra, és ezek együttesen fogják megkeseríteni az életünket

hangsúlyozta a szakorvos.

Szlávik szerint a patikákban kapható tesztek az Eris variánst is jó hatékonysággal ki tudják mutatni fertőzés esetén, és érdemes magunkat tesztelni ha gyanakszunk. 

"Megkérdezhetnék, hogy miért fontos ez? Otthon maradok néhány napig és el van intézve. Igen ám, de a koronavírus pont nem az egészséges emberekre veszélyes, hanem az idős és beteg emberekre, és ha én nem tudom magamról, hogy mi bajom van és véletlenül őket látogatom, akkor rájuk nézve jóval nagyobb veszéllyel jár maga a fertőzés, mint arra a fiatal, teljesen egészséges emberre, akinek esetleg pozitív a tesztje” – fogalmazott. 

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy a kockázati csoportba tartozóknál bizonyos tünetek jelentkezése esetén fontos orvoshoz fordulni: például magas lázzal, köhögés és légszomjjal, az ajkak és ujjak kékes elszíneződésével, a vizelet csökkenésével, vagy vérköhögéssel és fuldoklással. Figyelmeztetett: ilyen esetekben nemé rvényen a maradj otthon szlogen.

"Ha valakinek az immunrendszere károsodott, akkor minél hamarabb tessék orvoshoz menni, hiszen a kezeléseket a betegség tüneteinek az első öt napján kell elkezdeni, akkor hatékonyak igazán. Ezt azért tudni kell mindenkinek” – mondta el a szakember.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés