Hirdetés

Összeomlás előtt a nyugdíjrendszer? Súlyos hír érkezett

Nap Híre portré Nap Híre

Európa-szerte emelkedhet a nyugdíjkorhatár, ugyanis a szakértők szerint a nyugdíjas réteg eltartása egyre aggasztóbb képet vetít előre.

2050-re az állami nyugdíjra jogosultság korhatárát 71 évre emeljék - figyelmeztet az International Longevity Center (ILC) , mely a magas életkor társadalomra gyakorolt hatásait kutatja, írja a Dívány. 

A portál felidézte, az Egyesült Királyságban jelenleg 66 év a nyugdíjkorhatár, de már ismert, hogy 2026 májusa és 2028 márciusa között ezt 67 évre emelik. Mivel várhatóan még ez sem bizonyul majd elegendőnek, kilátásba helyezték 2044-től az állami nyugdíjra jogosultság határát további egy évvel, 68 évre kitolni, holott például Franciaországban a nyugdíjkorhatár emelése már így is agressziót váltott ki.

Mint ismert, Magyarországon jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár az 1957 után születtek esetében, és a kormány tájékoztatása szerint hazánkban nincs tervben az emelés. 

A szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az 1970 után születetteknél az aktívak és inaktívak közötti egyensúly fenntartásához valószínűleg ennél is tovább kell majd dolgozni a nyugdíjas kor eléréséig. A nyugtalanító helyzet főleg a megtakarításokkal nem rendelkező szegényebb rétegeket és a nőket sújtja majd, akik nagy része így meg sem éri majd nyugdíjas éveit. De nehéz helyzetbe kerülnek az 50-60 évesen munka nélkül maradók is, akik korukból fakadóan már nehezen illeszkednek vissza a munka világába.

Mint azt a naphire.hu is megírta, a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergelytől azt is megkérdezték, hogy milyen változások várhatók a magyar nyugdíjrendszerben a jövőben. Mint ismert, hamarosan a nyilvánosság elé kerülhet nemzetközi szakértők elemzése a magyar nyugdíjbiztosítási rendszerről. A megállapításokat a kormány is értékeli majd, a javaslatokat pedig a jövő év elején társadalmi vitára bocsátják. Gulyás elmondta, hogy uniós elvárás, hogy a helyreállítási alapban részt vevő államok kötelesek bizonyos tanulmányokat elvégeztetni különböző területeken. Az egyik ilyen a nyugdíjrendszer. Ugyanakkor a miniszter közölte, hogy a magyar nyugdíjrendszer fenntartható és tíz éven belül nincs szükség a módosítására. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés