Hirdetés

Ez durva lesz: háborúra készülünk, visszaállítják a sorkatonaságot?

Virág Sára portré Virág Sára

Putyin ukrajnai háborúja több szomszédos országból komoly aggodalmat váltott ki: olyannyira, hogy egyes nemzetek már azt forszíroznák a NATO-ban, hogy minden ország állítsa vissza a kötelező sorkatonaságot. 

Ahogy véget ért a hidegháború, és elkezdtek barátibbá válni az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok, a legtöbb országban megszűnt a kötelező sorkatonaság. Nem így azonban Észtországban, ahol a mai napig kötelező minden 18. életévét betöltött férfinak bevonulnia, a nők számára pedig önkéntes – írja a BBC

Az ukrajnai háború miatt pedig egyre több Oroszországgal szomszédos ország sürgeti a NATO-t, hogy mindenki kezdjen bele a kötelező sorozás visszaállításába. Nemrég Norvégia jelentette be, hogy növeli a hadállományának a számát, Dánia pedig a múlt hónapban közölte, a nőkre is ki fogják terjeszteni a kötelező katonaságot. Lettország és Svédország nemrég vezette be a kötelező katonai szolgálatot, Litvnia pedig 2014-ban, a Krím félsziget erőszakos annektálása után. 

Oroszország soha nem támadt NATO-országra, sőt, rendszerint gúny tárgyává teszik azokat a megjegyzéseket, amelyek szerint ilyen előfordulhatna. Három NATO-tag, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Franciaország rendelkezik nukleáris fegyverekkel, éppúgy, mint Oroszország. Egy esetleges konfrontáció így akár végzetes következményekkel is járhatna. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés