Hirdetés

Nem hisszük el: irgalmatlan botrány van Putyin legújabb húzásától

Virág Sára portré Virág Sára

Egy moszkvai bíróság három év börtönbüntetésre ítélt egy francia kutatót, amiért megsértette az oroszországi ügynök-törvényt. 

Laurent Vinatiert, aki egy svájci székhelyű civil szervezet munkatársa volt, júniusban tartóztatták le, mert az ügyészek szerint információkat gyűjtött az orosz hadseregről. A férfi a tárgyalóteremben orosz nyelven kért bocsánatot, és azt is elmondta, nem tudta, hogy az ügynöktörvény értelmében neki regisztrálnia kellett volna magát a hatóságoknál. A 48 éves férfi korábban elismerte a bűnösségét, a tárgyaláson pedig elszavalta Alekszandr Puskin orosz költő egyik versét. A védőinek azon kérelmét, hogy pénzbírságot szabjanak ki rá büntetésképpen, a bíró elutasította, de azt mondták, fellebbezni fognak.  

Franciaország nyilvánosan nem kommentálta a moszkvai bíróság ítéletét, Emmanuel Macron elnök korábban követelte a férfi szabadon bocsátását. Az államügyészek három év három hónap börtönbüntetést kértek a férfira, mert szerintük az összegyűjtött információkat Oroszország ellen is fel lehett használni – írja a BBC. A vádlott nem mutatott semmilyen érzelmet az ítélet felolvasásakor. 

A bírósági ítélet kihirdetése után Vinatier védőügyvédje, Pavel Mamonov úgy nyilatkozott az újságíróknak: "Nagyon zigorúnak tartjuk az ítéletet, és mindenképpen fellebbezni fogunk." Egy férfi egy olyan civil szervezet alkalmazásában állt, amelynek fő tevékenysége "a fegyveres konfliktusok megelőzése és megoldása a diplomácia eszközeivel". Oroszország a törvények szerint megköveteli, hogy bárki, aki külföldről kap támogatást, jelentkezzen a hatóságoknál, mint "külföldi ügynök". A kritikusok szerint azonban a törvény csak arra jó, hogy Putyin elnök elfojtsa a kritikus hangokat. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés