Hirdetés

Elkeserítő a helyzet a magyar határon: pánikban menekülnek az emberek az életükért

Nap Híre portré Nap Híre

Mintegy 20 ezren érkeztek Ukrajnából vasárnap.

Az ukrán-magyar határszakaszon 7292-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 12 486-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 158 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Friss hírek a háború kapcsán

Hivatkozás másolása

Mette Frederiksen dán miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy Dánia 19 darab F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnába. Frederiksen a dániai látogatáson tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót. "Ön és honfitársai megmutatták nekünk, mi az igazi bátorság. Ezért mindenben támogatással tartozunk önöknek. A háború kezdete óta Dánia az Önök oldalán áll, mert az ukránok szabadsága a mi szabadságunk is. Azt is tudjuk, hogy többre van szükségük, ezért ma bejelentjük, hogy 19 darab F-16-ost biztosítunk Ukrajnának" - fogalmazott a dán kormányfő.

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod és Rosztov megye elleni dróntámadások elhárításáról számolt be vasárnap a két régió vezetője. Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója közölte, hogy az orosz légvédelem 12, a régióval azonos nevű székváros felé tartó légi célpontot semmisített meg. Az elmúlt nap folyamán a régió területére mért ukrán tüzérség csapást 156-ban nevezte meg. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Belgorod megye légterében vasárnap három ukrán drónt lőttek le. Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója azt közölte, hogy a rádióelektronikus hadviselés eszközei a kameszki katonai bázis területén két, Novosahtyinszktól északra pedig egy ukrán kamikaze drónt kényszerített földre.

A nap folyamán egyébként ukrán drón találta el a pályaudvar épületét Kurszk belvárosában, aminek következtében öt ember könnyebben megsérült, és Moszkva közelében is földre kényszerítettek egy repülőszerkezetet. Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve elmondta, az elmúlt napok során az ukrán fegyveres erőknek a frontvonalon elszenvedett vesztesége meghaladta a 600 főt. Mint mondta, a legtöbben, több mint 280-an közülük a Donyeckért folytatott harcokban estek el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés