Hirdetés

Megállíthatatlan az orosz hadsereg, újabb ukrán várost foglaltak el

Nap Híre portré Nap Híre

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Izmajlivka települést - közölte vasárnap a moszkvai védelmi minisztérium.

Szombaton az ugyancsak donyecki Olekszandropil bevételét jelentette be a tárca.

A vasárnapi orosz hadijelentés szerint az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult, és Ukrajnában 17, a kurszki régióban pedig nyolc ellentámadást vert vissza. A moszkvai összegzés szerint a "különleges hadművelet" övezetében több mint 2100, Kurszk irányában pedig több mint 250 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan - írja az MTI. 

Az orosz hadijelentés az elmúlt nap folyamán Ukrajnában megsemmisített vagy eltalált katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel több lőszer- és üzemanyagraktárt, több katonai repülőtér infrastruktúráját, több drónösszeszerelő műhelyt és -tárolóhelyet, katonák több ideiglenes telepítési helyét, két harckocsit és hét egyéb páncélozott harcjárművet, hét nyugati gyártmányú, 155 milliméteres vontatott tarackot, egy francia HAMMER légibombát, amerikai HIMARS sorozatvetők három rakétáját, egy földi célpontok megsemmisítésére átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, továbbá 172 repülőgép típusú drónt.

Kurszk irányában a vasárnapi orosz hadijelentés szerint az ukrán fél egyebek mellett két páncélozott harcjárművet veszített el. Moszkva szerint a régióba augusztus 6-án betört ukrán erők 27 150 embert, 177 harckocsit, 97 gyalogsági harcjárművet, 106 páncélozott személyszállító járművet, 1014 páncélozott harcjárművet, 693 gépkocsit, 229 tüzérségi löveget és 40 sorozatvetőt veszítettek el, köztük 11 amerikai gyártmányú HIMARS és hat MRLS típusút.

Alekszandr Bogomaz, az orosz Brjanszk megye kormányzója a Telegram-csatornáján vasárnap azt írta, hogy a Klimovói járás lakatlan Manyev településénél meghiúsították egy fegyveres csoport határátlépési kísérletét. A helyzetet stabilnak minősítette.

Vlagyimir Putyin elnök vasárnap a Rosszija 1 tévécsatornán kijelentette: az orosz védelmi minisztérium tanulmányozza, hogy milyen válaszintézkedéseket tegyen abban az esetben, ha nagy hatótávolságú eszközökkel mérnének csapásokat orosz területre.

"Nekünk erre ennek megfelelően kell reagálnunk. Hogy hogyan reagálunk majd, mikor, hol pontosan - erről még korai lenne beszélni" - hangoztatta az államfő a Moszkva. Kreml. Putyin című műsorban.

Putyin ismét kijelentette, hogy az ukrán hadsereg egyedül nem képes precíziós csapásokat mérni Oroszország mélységi területére, erre csak a NATO-erőknek van technikai lehetősége. Korábban azt mondta, az ilyen támadások a Nyugatnak a háborúban való közvetlen részvételét, az Oroszország és a szövetség közötti közvetlen összecsapást fogják jelenteni. Az elnök a vasárnapi tévéműsorban kifejezte abbéli reményét, hogy Nyugaton meghallották a figyelmeztetését.

A Putyint meginterjúvoló Pavel Zarubin, a Moszkva. Kreml. Putyin állandó riportere vasárnap a műsorban azt mondta, hogy az orosz csapatok a fronton minden irányban előrenyomulnak. Állítása szerint a Központ nevű csapatcsoport az elmúlt napokban 5-6 kilométert haladt előre, és folyamatosan növeli az ütemet, az offenzíva 23 kilométer széles fronton halad. Kijelentette, hogy jelenleg magában Dzerzsinszkben (ukrán nevén: Toreckben) folynak a harcok.

Zarubin szerint az ukrán fegyveres erőket a Dél nevű csoportosulásnak sikerült 20 kilométerre visszaszorítania a luhanszki régióban lévő Liszicsanszktól és Belohorivkától is 10 kilométerre nyugati irányba, továbbá elérték a Sziverszkij Donyec-Donbasz csatornát, átkeltek rajta és tovább nyomulnak nyugati irányban.

Az orosz 98-as légideszant-gárdahadosztály Csasziv Jar városba másfél kilométer mélységig hatolt be - mondta. Beszámolója szerint a Nyugat nevű csoportosításhoz tartozó 1. páncéloshadsereg egységei Harkiv megyében elérték az Oszkil víztározót, és az orosz erők Liman irányában is sikeres műveleteket folytatnak.

Zarubin szerint a Kelet nevű csoportosítás Vuhledar elfoglalása után hat kilométer mélységben tört előre északi irányban, és Zaporizzsja irányában is támadó műveletek folynak.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók településeiről is jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A naphire.hu azt is megírta, hogy az elmúlt időszakban orosz kézre került Zorjane Perse és Zolota Niva települést a donyecki régióban, valamint a luhanszki régióban lévő Nevszke és a donyecki régióban található Krasznij Jar település is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés