Hirdetés

Szisztematikusan kivégzik az oroszok az ukrán haderőt, egyre nagyobb a baj

Nap Híre portré Nap Híre

A Háborús Tanulmányok Intézete figyelmeztetett arra, hogy az orosz erők kihasználják az amerikai segítség késedelmét.

"Ukrajna most nem tudja tartani a jelenlegi frontvonalakat az amerikai segítség gyors újraindítása nélkül, különösen a légvédelem és a tüzérség gyengült meg jelentősen. A légvédelem hiánya miatt az ukrán vonal egységei ki vannak téve az orosz repülőgépeknek, amelyek most először ebben a háborúban több ezer bombát dobnak a védelmi állásokra. Az ukrán tüzérség hiánya 2022 óta először engedi az oroszoknak, hogy páncélos oszlopokat használjanak anélkül, hogy megfizethetetlen veszteségeket szenvednének" - közölte az intézet. 

Volodimir Zelenszkij a PBS NewsHour című műsorában kijelentette, hogy a légvédelmi rakéták hiánya miatt Ukrajna nem tudta megakadályozni a múlt heti orosz rakétatámadást, amely megsemmisítette a Trypilska hőerőművet. Elismerte azt is, hogy a háború az elmúlt hónapokban a Kreml javára fordult, ezért újfent sürgetővé tették Kijev kéréseit, hogy szövetségesei küldjenek neki több katonai fegyvert - írja a novekedes.hu.

A Fehér Ház tisztviselői azt mondták, hogy kivárnak, amíg Mike Johnson, a képviselőház elnöke nyilvánosságra hozza az Ukrajnának nyújtandó segélyekre vonatkozó terve részleteit. "Első pillantásra úgy tűnik, hogy a házelnök javaslata valóban segít abban, hogy segélyt adjunk Ukrajnának”- mondta John Kirby, Joe Biden nemzetbiztonsági szóvivője. Johnson egy olyan intézkedést készít elő, amely az amerikai bankokban lévő orosz eszközök egy részének lefoglalását irányozza elő Ukrajna finanszírozása érdekében, és egy másik tervet, amely az Ukrajnának nyújtott gazdasági támogatást hitelekké alakítja át.

Csehország sietett Ukrajna segítségére

Hivatkozás másolása

Petr Fiala cseh miniszterelnök elmondta, hogy az úgynevezett cseh kezdeményezés keretében 20 ország 500 000 tüzérségi lövedék megvásárlására tett ígéretet Ukrajnának Európán kívül. Márciusban pedig azt mondták, hogy  összesen mintegy 800 ezer lövedéket tudtak összegyűjteni Ukrajna számára a kontinensen kívül. Fiala szerint nincs ok arra, hogy az adományozók ne tudnának "további egymillió darabot szállítani a következő 12 hónapban... Szeretném kiemelni, hogy ez a kezdeményezés nem egyszeri projekt. Célunk a nehézfegyverekhez szükséges lőszerellátás hosszú távú rendszerének létrehozása. Ez közvetlenül segíteni fogja a frontvonalon kialakult helyzet megváltoztatását".

Oroszország újabb város elfoglalására készül

Hivatkozás másolása

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, az ukrán hadsereg parancsnoka szerint az orosz erők a szimbolikus jelentőséggel bíró május 9-ig el akarják foglalni Csasziv Jar városát. Állítása szerint az orosz hadvezetés kiadta az ennek megfelelő parancsokat. Május 9. a Náci Németország felett aratott győzelem emléknapja Oroszországban. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés