Hirdetés

Orbán Viktor irgalmatlan pofont adott régi barátjának

Nap Híre portré Nap Híre

A spanyol VOX otthagyja Meloniék konzervatív és reformer frakcióját és csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióba – jelentette be Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, miután találkozott Santi Abascal pártelnökkel. 

Ezzel párhuzamosan a VOX közleményt adott ki, mely szerint elhagyják az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióját és csatlakoznak a Fidesz által szervezett képviselőcsoportba - írja a 24.

A radikális jobboldali VOX hat EP-képviselőt tudhat magáénak, de a létszámmal már nem lesz gond, mivel a frakcióalapításhoz szükséges 23 főt már korábban elérték. Viszont még két országból kell keresni csatlakozókat, mert legalább hét országból kell jönniük az EP-képviselőknek, a VOX csatlakozásával pedig ötnél tartanak.

Orbán Viktor miniszterelnök a reggeli rádióinterjújában annyit mondott, hogy hétfőn tartják az alakuló ülésüket, akkor fog minden kiderülni.

A kormányfő régóta jó kapcsolatot ápol a VOX vezetőjével, már 2021 őszén a Néppárttól jobbra eső pártok összefogásáról egyeztettek Budapesten, Abascal pedig arról is beszélt, hogy Orbán egyre inkább az új Európa vezetőjeként tekinthető. A magyar miniszterelnök az EP-választás előtt a VOX támogatására buzdította a spanyolokat, mondván: nekünk, hazafiaknak el kell foglalnunk Brüsszelt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés