Hirdetés

Rendkívüli: Orbán Viktor lehet az Európai Tanács elnöke

Nap Híre portré Nap Híre

Ennek a forgatókönyvnek sokan nem örülnének.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelölteti magát a júniusi európai parlamenti választásokon, amit a politikus szóvivője is megerősített a Politico-nak – szúrta ki a Mandiner. A portál szerint Michel július közepén tervezi elfoglalni helyét az Európai Parlamentben, így az uniós vezetőknek gyorsan meg kell majd állapodniuk a megüresedett tanácsi poszt utódjáról. 

A Politico kiemeli, ha ez nem sikerül, akkor – mivel Magyarország júliusban átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét – Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezetné az üléseket. 

Ám a portál szerint ennek a forgatókönyvnek – vagyis annak, hogy Orbán ellenőrizetlenül irányítja a Tanácsot a 2024-es európai parlamenti választásokat közvetlenül követő hat hónapban – a többi 26 uniós tagállam vezetőjének többsége nem örülne, tekintettel a közöttük és a magyar miniszterelnök között fokozódó feszültségre. 

A Politico szerint ez az első alkalom, hogy a Tanács soros elnöke jelöltként indul az európai parlamenti választásokon. Michel normális esetben november végéig, az új biztosi testület felállításáig maradna a posztján.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés